Důvodem jsou obavy, jak se bude situace v komunistické Severní Koreji dál vyvíjet pod vedením předpokládaného nástupce, vůdcova třetího syna Kim Čong-una. Informovala o tom agentura Reuters.

Z praktického hlediska to znamená, že zaměstnanci zmíněných zařízení budou udržováni ve stavu pohotovosti a budou připraveni poradit si s jakýmkoli poškozením provozoven.

Státní ani soukromé ropné a plynárenské firmy nicméně nerozhodly zvýšit v reakci na situaci dovoz či uvolnit zásoby, sdělili vládní a obchodní představitelé. Většina rafinerií také i ve stavu pohotovosti pokračuje v běžném provozu.

KLDR představuje pro Jižní Koreu dlouhodobě bezpečnostní hrozbu. V roce 2010 severokorejská armáda ostřelovala malý jihokorejský ostrov a je obviňována také z toho, že téhož roku torpédovala jihokorejskou korvetu, což si vyžádalo smrt 46 jihokorejských námořníků. Krátce před pondělním oznámením Kimovy smrti testoval Pchjongjang raketu krátkého doletu.

Korea je pátým největším dovozcem ropy a druhým největším dovozcem zkapalněného zemního plynu po Japonsku. V současnosti zásoby ropy a ropných produktů v zemi dosahují 120 milionů barelů, což představuje 82 procent kapacity a vystačilo by při běžné spotřebě na 90 dnů, uvedl mluvčí státní firmy Korea National Oil Corp (KNOC).

Korea má v zásobě také 3,42 milionu tun zkapalněného zemního plynu, což představuje 92 procent kapacity a pokrylo by poptávku až do konce února, sdělilo korejské ministerstvo energetiky.

"Od Kim Čong-ilovy smrti pořádáme denně vnitropodnikové schůzky, abychom posoudili případná rizika a přijali preventivní kroky," prohlásil mluvčí jihokorejské státní plynárenské společnosti Korea Gas (KOGAS). "Stupňujeme bezpečnostní opatření týkající se našich plynárenských zařízení a máme na místě pohotovostní tým," dodal.

Ve stavu nejvyšší pohotovosti je všech devět zásobáren ropy KNOC na pevnině i v pobřežních vodách. Pohotovostní systém aktivoval podle svého prohlášení také elektrárenský monopol Korea Electric Power Corp (KEPCO), aby zajistil bezpečnost dodávek elektřiny.