"Ať se italští soudci starají o mafii, a ne o mého syna," řekl turecký prezident v rozhovoru, který dnes vysílala italská televize RAI. Na jeho slova reagoval italský premiér Matteo Renzi. "V této zemi soudci jednají podle zákonů a italské ústavy, ne podle tureckého prezidenta. Říká se tomu právní stát," napsal Renzi na svém twitterovém účtu.

Turecká vláda je v poslední letech mnohými kritizována právě za to, že "právní stát" v zemi nedodržuje, když soudně trestá lidi kvůli kritice prezidenta Erdogana.

Podnikatele Bilala Erdogana (35), který je jedním ze čtyř dětí hlavy tureckého státu, začala italská justice vyšetřovat začátkem letošního roku. Případem se zabývá soud v Boloni na základě stížnosti podané tureckým, v exilu žijícím, podnikatelem Muratem Hakanem Uzanem, podle něhož Bilal Erdogan loni na podzim uprchl do Itálie s velkým finančním obnosem. Bilal tvrdí, že neutekl, ale přijel do Boloně dokončit doktorát.

"Pokud by se nyní můj syn do Itálie vrátil, mohl by být zatčen," uvedl turecký prezident v italské televizi. A dodal, že by to mohlo způsobit problémy ve vztahu Turecka a Itálie.

Necmettin Bilal Erdogan byl jedním z podezřelých v rozsáhlém korupčním skandálu, který vypukl v prosinci 2013. Kvůli úplatkům při veřejných zakázkách, praní špinavých peněz či ilegálnímu obchodování se zlatem byli tehdy v Turecku zatčeni podnikatelé, synové několika ministrů či ředitel státní banky. Zatčen byl i íránsko-ázerbájdžánský podnikatel Réza Zirráb, jenž stál za vývozem zlata do Íránu, čímž bylo porušeno mezinárodní embargo.

Erdoganova vláda zareagovala na skandál rozsáhlými čistkami, při nichž propustila či přeložila tisíce policistů a stovky soudců a prokurátorů, kteří se na vyšetřování korupční kauzy podíleli. Kauzu prokuratura na podzim 2014 definitivně uzavřela s tím, že nebyly shromážděny důkazy o páchání trestné činnosti.