„Komise se pokusila vyjít Británii co možná nejvíc vstříc, mimo jiné i tím, že navrhla prodloužení přechodného období,“ cituje Frankfurter Allgemeine Zeitung z údajného dokumentu německé vlády, který informuje o víkendových rozhovorech hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera a britského ministra pro brexit Dominika Raaba.

Britská premiérka Theresa Mayová
Dohoda s EU o brexitu je stále možná, prohlásila Mayová

Přechodné období by mělo podle dosavadních ujednání trvat od odchodu Británie z Evropské unie, ke kterému dojde 29. března příštího roku, až do konce roku následujícího. Během něj by se na Británii vztahovalo stejné právo jako dnes, přičemž Brusel by na zemi i nadále z hlediska mezinárodních smluv EU pohlížel jako na člena. Britové by tak ještě nemohli samostatně uzavírat vlastní obchodní smlouvy. 

Jednání se táhnou

Jednání vedená Michelem Barnierem a Dominikem Raabem v neděli ustrnula na mrtvém bodě. Podle německého listu by prodloužení přechodného období poskytlo oběma stranám delší čas na řešení nejpalčivějších otázek. Mimo jiné i vyřešení problému budoucího režimu na hranici mezi Severním Irskem, která je součástí Spojeného království, a Irskem, které zůstává členem unie.  Získal by se také čas pro dojednání komplexní dohody o volném obchodu.

Britům mnoho času na jednání už nezbývá, jejich země si totiž dříve odhlasovala, že EU opustí v březnu 2019. EU až dosud trvala na tom, že přechodná fáze musí skončit k poslednímu prosincovému dni roku 2020.

Britský ministr pro brexit Dominic Raab a vrchní evropský vyjednavač Michel Barnier
Konkrétní podoba brexitu na obzoru? Dohody se zatím dosáhnout nepodařilo