Podobný krok již učinily minulý týden Švýcarsko a Lichtenštejnsko a samostatně jako první členská země EU také Rakousko.

Na seznamu lidí, proti nimž je sankční opatření namířeno, zařadila Vídeň i sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle Reuters ale není jasné, zda se jej dotknou i sankce celé evropské osmadvacítky.

Ruská odpověď do USA

Moskva dnes pohrozila, že odpoví v případě, že Spojené státy vyhlásí sankce proti Rusku kvůli jeho počínání na Ukrajině, kde ruští vojáci de facto okupují Krym.

"Mnohokrát - s fakty v rukou a s právním výkladem - jsme Američanům vysvětlovali, proč jejich jednostranné sankční opatření nezapadají do norem civilizovaných mezistátních vztahů. Žádoucí výsledek to ale nemá. Znamená to, že budeme muset odpovědět, a to nikoli nutně zrcadlově," uvedl mluvčí ruské diplomacie Alexandr Lukaševič v prohlášení.

"Jako vždy v podobných situacích, vyprovokovaných nepromyšleným a neodpovědným počínáním Washingtonu, zdůrazňuji, že to není naše volba," dodal.
Mluvčí se zdržel podrobností, jakými konkrétními opatřeními by Moskva mohla na americké sankce reagovat.

Šéf americké diplomacie John Kerry dnes v Kyjevu odsoudil ruský postup vůči Ukrajině jako "akt agrese" a obvinil Rusko, že tvrdě usiluje o vytvoření záminky pro invazi na Ukrajinu. Moskva tím podle něj riskuje, že skončí v izolaci, pokud bude pokračovat v této politice.