Úřady prostřednictvím aplikace, jejíž uživatel musí souhlasit s automatickou lokalizací své polohy, budou kromě případného varování také průběžně upřesňovat situaci a radit, jak se dál chovat. Nová aplikace umožní podle ministerstva informovat širokou veřejnost do 15 minut a předejít tak přetížení policejních a dalších telefonních linek.

Záměr vytvořit do fotbalového mistrovství Evropy ve Francii podobnou aplikaci nazvanou Alerte attentat (Atentátní poplach) oznámil premiér Manuel Valls po teroristických útocích z 11. listopadu 2015. Skupina převážně francouzských a belgických džihádistů tehdy na několika místech Paříže, mimo jiné u fotbalového stadionu Stade de France, povraždila 130 lidí a stovky dalších zranila.

Aplikace SAIP (Syst?me d'alerte et d'information des population – Sytém varování a informování lidí) pro operační systémy Apple a Android doplňuje obvyklý systém varování veřejnosti v případě vážných hrozeb, především prostřednictvím sirén či pokynů příslušníků bezpečnostních sil, poznamenalo ministerstvo vnitra.