Zatímco Macron prosazoval rozsáhlé reformy, které by posílily eurozónu a ochránily ji před budoucími krizemi, Merkelová byla opatrnější. Podle Merkelové byla reforma eurozóny nejtěžším bodem společných rozhovorů, které se také týkaly evropské zahraniční a obranné politiky a imigrace.

Emmanuel Macron a Giuseppe Conte.
Migrační krizi pomůžeme azylovými centry v Africe, shodují se Macron s Contem

„Otevřeli jsme novou kapitolu,“ řekla Merkelová po jednání. „Pracujeme na tom, abychom zajistili, že rozpočet eurozóny bude použit na posílení investic, a to i za účelem posílení konvergence v eurozóně, protože víme, že hospodářská a měnová unie může zůstat neporušená pouze tehdy, když se shodují hospodářské politiky,“ dodala.

Přestože se evropská ekonomika zvedla a neexistují žádné okamžité náznaky finanční krize, mnoho analytiků tvrdí, že reformy jsou potřebné k ochraně jednotné měny.

Angela Merkelová na summitu v Turecku v roce 2016.
Merkelová dostala ultimátum. Poté Seehofer začne migranty vracet

Merkelová, která čelí krizi uvnitř vládní koalice, kde její konzervativce rozděluje otázka, jak omezit příchozí migranty, uvedla, že je optimistická, a že její vláda a parlament podpoří reformy eurozóny. „Máme návrh nového eurozóny a je to opravdu dobrá věc, řekla bych," uvedla.

Podle Macrona by nový společný rozpočet pro eurozónu mohl začít fungovat od roku 2021. „Podrobnosti o rozpočtu, včetně jeho výše a zda bude financovaný z z národních zdrojů nebo z celoevropské daně, rozhodnou ministři do konce tohoto roku,“ řekl Macron.

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron provokuje daňové poplatníky. Za talíře utratí půl milionu euro