Na palubě ruské lodi bylo původně 74 lidí, z toho 22 členů ruské posádky. Ta na plavidle zůstala. Cestující jsou převážně australští, novozélandští a britští vědci a turisté. „Dokázali jsme dosáhnout Aurory Australis živi a zdrávi," ohlásil vedoucí expedice Chris Turney a poděkoval Číňanům a australské vládě.

Kvůli nepřízni počasí několikrát odkládaná záchranná operace začala příletem vrtulníku z čínského ledoborce Sněžný drak, nacházejícího se asi 22 kilometrů od ruského plavidla. Stroj pak odletěl s první skupinou 12 cestujících, které přepravil na led v bezprostřední blízkosti australského ledoborce Aurora Australis, a vrátil se pro další skupinu. Každý let mu trval okolo 45 minut.

To, že na místě zrovna panovala noc, nehrálo při evakuaci podle kapitána ruské lodi Igora Kiseljova žádnou roli, protože v Antarktidě je nyní léto a „v noci je světlo jako za dne".

Ledoborec Aurora Australis má přepravit evakuované cestující na australskou základnu v Antarktidě, kde si má doplnit palivo. Do asi 2800 kilometrů vzdáleného přístavu Hobart v australském státě Tasmánie by se měl vrátit v polovině ledna.

Lodi nic nehrozí

Ledový příkrov kolem ruské lodi je mimořádně silný, ale podle dosavadních zpráv potopení lodi nehrozí a zásoby potravin jsou k dispozici na několik týdnů. „Lodi nic nehrozí, je to její obvyklé použití. Prostě jsme se ocitli mezi ledy. Doufáme, že se změní vítr, což by umožnilo, abychom se sami vyprostili. A také doufáme, že nám pomůže americký ledoborec Polar Star, který se ledem okolo nás vypořádá stoprocentně," řekl kapitán.

Vědecký tým Australasijské antarktické expedice, která na palubě ruské lodi odrazila od břehů Nového Zélandu 28. listopadu, měl v plánu zopakovat 100 let starou cestu legendárního australského výzkumníka Douglase Mawsona. Členové expedice provádějí obdobná měření a studie jako Mawsonova výprava, aby zjistili, jak se antarktické prostředí v průběhu uplynulého století změnilo.

Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena mimo jiné zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není.