Velká část Evropy učinila rozhodný krok k normálnímu životu. Ve Francii lze za jeho symbol považovat vysedávání uvnitř pařížských kaváren či restaurací, což je nyní poprvé od poloviny března opět možné. Oblast hlavního města a okolí dosud úřady považovaly za rizikovou. Po celé Francii se začaly návštěvníkům otevírat i památky včetně Vítězného oblouku v Paříži či opatství Mont-Saint-Michel v Normandii.

U většiny památek je ale omezen počet návštěvníků, kteří se navíc smí po objektech pohybovat pouze s rouškami. Některé památky se otevřou v nadcházejících týdnech, například Eiffelova věž 25. června.

Koronavirus v Číně
Koronavirus ve světě: Čína má 57 nově nakažených, v Brazílii přibylo 892 mrtvých

V Anglii se poprvé od 23. března znovu otevřely obchody, jež nenabízejí nezbytně nutné zboží. Zavřené zatím musí zůstat ty, které nemají vlastní vstup z ulice. Novou povinností je nošení roušek v hromadné dopravě. Skotsko a Wales zatím termín opětovného otevření obchodů nestanovily.

Epidemiologická situace je stále klidnější v nejhůře zasaženém evropském státu: Itálie dnes ohlásila 26 nových úmrtí souvisejících s covidem-19, což je nejméně od 2. března. V zemi dosud zemřelo 34.371 lidí.

Rozsáhlé otvírání hranic

Dnešek je také ve znamení rozsáhlého otvírání hranic mezi evropskými zeměmi. Není ale úplné. Například Francie zatím nezrušila omezení na hranicích se Španělskem a Británií. Kontroly zůstávají i na hranici mezi Moravskoslezským krajem a polským Slezským vojvodstvím. Lidé v Těšíně proti omezením protestují. Zato třeba Německo o půlnoci ukončilo veškeré kontroly na svých hranicích.

Fungovat opět začíná 25 italských letišť včetně prvního terminálu na největším severoitalském letišti v Miláně. V Řecku jsou ode dneška v provozu dvě hlavní letiště - v Aténách a v Soluni.

Demonstrace proti rasismu na náměstí Parliament Square v Londýně, 13. června 2020
Londýnská policie omezila demonstrace. Pořád jsme ve stavu pandemie, varuje

Řecko dneškem obnovuje turistickou sezonu, ale zůstane obezřetné vůči lidem přijíždějícím z rizikových evropských zemí. Budou otestováni na koronavirus a v případě pozitivního výsledku budou muset na dva týdny do karantény. Platí to pro pasažéry z Británie a Turecka, testy v případě návštěvníků z ostatních států budou prováděné náhodně. "Nechceme ale, abyste se shromažďovali v plážových barech, pár věcí letos v létě nepovolíme," vzkázal turistům řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Španělsko si zatím mohou po čase užít první turisté díky speciálnímu projektu, jenž umožňuje postupné vpuštění více než 10 tisíc německých turistů na Baleárské ostrovy. Týden před plánovaným otevřením Španělska pro turisty se tak má otestovat, zda může masová turistika v jedné z nejpostiženějších zemí v koronavirové době pokračovat.

Přehledné informace související s pandemií a uvolňováním opatření jsou pro cestující po Evropě ode dneška k dispozici na webu reopen.europa.eu, který spustila Evropská komise.

Případů v Turecku výrazně přibylo

V Rusku za uplynulých 24 hodin přibylo dalších 8246 potvrzených případů nákazy, což je nejnižší denní přírůstek infikovaných od 1. května. Naopak v Turecku se v neděli potvrdilo 1562 případů infekce, což je nejvyšší denní nárůst v zemi od poloviny května.

V Brazílii, která má po USA druhý největší počet nakažených (867 624) i zemřelých (43 332) na světě, přibylo za neděli 612 úmrtí s nemocí covid-19 a 17 110 nakažených koronavirem, tedy méně než o den dříve.

Obyvatelé čínského Wu-chanu v rouškách.
Covid-19 byl v Číně možná už v létě, uvádí studie Harvard Medical School

Stejně je tomu i v Pákistánu s více než 100 tisíci případů nákazy od zrušení karanténních opatření 9. května; tehdy bylo v zemi nakaženo asi 25.000 lidí.

Pevninská Čína dnes oznámila 49 nových případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin, z toho většinu z Pekingu. O den dříve přitom NHC oznámila 57 nově potvrzených nakažených, což byl nejvyšší denní nárůst za dva měsíce. Údaje o víkendu vyvolaly podle některých médií obavy z nové vlny epidemie v zemi, kde se koronavirus loni koncem roku objevil poprvé.