„Myslíme, že žádný útok by neměl mířit na civilisty. A že boj proti Islámskému státu musí skutečně mířit proti Islámskému státu," odpověděla poté mluvčí na otázku, zda EU pokládá za nepřijatelné útoky proti jiným ozbrojeným skupinám na syrském bojišti, než je IS.

Opakovaně se ale vyhnula přímé odpovědi na otázky, koho přesně podle názoru evropské diplomacie ruské letecké útoky v Sýrii v posledních dnech zasahovaly.

Z Moskvy dnes zaznělo, že letecké útoky povede země v Sýrii ještě tři či čtyři měsíce. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že za minulý den ruská letadla vzlétla na 18 cílů v Sýrii a zasáhla 12 objektů a základen IS. Moskva popírá, že její letadla zabíjejí civilisty. Prezident Vladimir Putin to označil za informační válku, s níž se prý dalo počítat.

Moskva je však kritizovaná také za to, že neútočí jenom na radikály, ale také na další oponenty syrského vládního režimu.

Spolupráce s Tureckem

Turecko, které je členem mezinárodní koalice, jež útočí na IS na severu Sýrie už nějakou dobu, dnes spolu s partnery požádalo, aby Rusko skoncovalo s útoky na syrskou opozici. Ve společném prohlášení s USA, Británií, Francií, Německem a státy Perského zálivu uvedlo, že vstup Ruska do bojů povede k dalšímu stupňování konfliktu v Sýrii a podnítí extremisty.

Mluvčí evropské diplomacie dnes připomněla, že EU jako taková není do vojenských operací zapojena. Jediným možným dlouhodobým řešením syrské krize je podle ní politický dialog zprostředkova­ný OSN.