„Komise prodlužuje omezující opatření z důvodu narušení nebo ohrožení územní celistvosti, nezávislosti a suverenity Ukrajiny na dalších šest měsíců do 15. září 2018. Opatření obsahuje zmrazení majetku a cestovní omezení pro 150 osob a 38 organizací,“ uvádí Komise v tiskové zprávě.

Prezident Miloš Zeman
Zeman se za výroky o anexi Krymu omlouvat nebude

Současný sankční režim se nijak nemění. Součástí opatření jsou stále hospodářské sankce zaměřené na specifické sektory ruského hospodářství.

Platnost současných sankcí měla skončit 15. března.

Jak uvádí agentura Interfax, Komise rovněž poskytla Ukrajině půjčku v hodnotě jedné miliardy eur, která má podpořit ekonomickou stabilizaci a strukturální reformy. Jedná se o již čtvrtou finanční pomoc v řadě od EU Ukrajině.

„Nový program, který je poskytnut na žádost ukrajinských úřadů, usiluje o podporu hospodářské stabilizace a strukturálních reforem a navazuje na tři předchozí programy makro-finanční asistence (MFA),“ uvádí Komise.

Robert Plaga.
Ministerstvo školství stoplo atlas. Ukazoval Islámský stát i anektovaný Krym

EU zatím Ukrajině poskytla 12,8 miliard eur, z toho prostřednictvím půjček MFA 2,8 miliardy eur od vypuknutí ukrajinské krize v roce 2014.

Program rovněž podporuje Evropský parlament a členské státy EU. Čerpání peněz z fondu nyní bude záviset na provádění reforem, jejichž součástí je také boj proti korupci.

Oznámení navazuje na dnešní schůzku předsedy Komise Jean-Claude Junckera a ukrajinského prezidenta Petra Porošenko.

Ilustrační foto
Europoslanci odsoudili ruskou anexi Krymu, zastali se Tatarů