Nový návrh vyvolával diskuse hlavně svými články 11 a 13, přičemž článek 11 měl chránit tvůrce obsahu a vlastníky práv a upravoval povinnosti firem, jež využívají jejich obsah (jako jsou vyhledávače typu Googlu nebo sociální sítě jako Facebook). Tento článek totiž zaváděl takzvanou daň z odkazu, která určovala povinnost platit za využití odkazů, jež zároveň obsahují náhled článků a fotografií a jež firmám, jako je Google a Facebook, přinášejí nejvyšší zisky z reklamy.

Mark Zuckerberg na půdě Evropského parlamentu
Nenechte zemřít svobodu tisku, vyzývají čeští vydavatelé europoslance

Článek 13 pak poskytovatelům online služeb přikazoval, aby dopředu prověřovali, zda nahrávaný obsah neporušuje autorské právo. Vlastníkům práv pak měly online platformy poskytnout nástroj, jehož prostřednictvím by mohli porušování svých práv hlásit. 

Novou směrnici podpořily evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA i česká Unie vydavatelů. Ta vyzvala členy Evropského parlamentu zastupující Česko, aby tento návrh podpořili.

Vydavatelé poukazovali zejména na fakt, že díky zneužití současné situace se společnosti jako Google, Twitter nebo Facebook staly nebezpečnou konkurencí pro tradiční média, neboť těží zejména z obsahu, za který nemusí platit. Na území Spojených států již díky tomu přesáhly šedesátiprocentní podíl na trhu s digitální reklamou.

Pohledem Tomáše Skřivánka: Proč mají Google a Facebook platit

Kritici nové normy naopak argumentovali, že možnost stěžovat si na neoprávněné zveřejnění svého obsahu a docílit stažení takových příspěvků nahrává cenzuře, neboť umožní například odstraňovat polemické příspěvky, které citují původní text.

Návrh směrnice byl 20. června těsnou většinou potvrzen na zasedání výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu, poslanci Evropského parlamentu ho však při svém dnešním hlasování ve Štrasburku opět těsnou většinou nepodpořili. Podle AFP hlasovalo proti 318 europoslanců, pro 278 a 31 se zdrželo.

"Dnešní hlasování nesměřuje proti samotnému textu, ale je hlasem pro zahájení nových diskusí v parlamentu. Chceme vyváženější novelu, která chrání jak autorská práva, tak nezbytnou svobodu internetu," uvedl europoslanec za francouzské zelené Pascal Durand.

Jiné francouzské europoslance ale zamítnutí novely rozzlobilo. "Američtí technologičtí giganti, kteří kradou umělcům jejich vlastnictví a neplatí žádné daně, vyhráli bitvu," uvedla poslankyně Pervenche Berèsová. "Lobbyingovou kampaň řízenou americkými technologickými giganty" odsoudil i její kolega Marc Joulaud.

"Občané byli zmanipulováni tím, že se hrálo na jejich pocit strachu a ohrožení. Poslanci byli srovnáváni s vojenskými cenzory a chodily jim výhrůžky smrtí," uvedl Joulaud.