Manželka pacienta za podpory lékařů a šesti z osmi Lambertových sourozenců loni u francouzského soudu prosadila manželovo odpojení od přístrojů. Proti se ale postavili jeho silně katoličtí rodiče a zbylí dva sourozenci, kteří se obrátili s žádostí o pomoc na Evropský soud pro lidská práva. Podle nich není Lambert na konci svého života, ale pouze ochrnutý.

Lambertovo poranění mozku je však podle lékařů po havárii z roku 2008 nevratné. Leží ve vegetativním stavu v nemocnici v Remeši a své okolí údajně nevnímá, jeho zdravotní stav se navíc postupně zhoršuje. Štrasburský soud dnes tyto závěry francouzské justice a lékařů podpořil.

Novela přinese rozšíření

Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný. Tuto možnost rozšiřuje a upřesňuje návrh nového zákona, který již schválili poslanci a brzy by měli odsouhlasit i senátoři. Vážně nemocní pacienti by například měli mít právo na udržování ve stálém spánku.

Dnešní verdikt štrasburského soudu bude nyní zkoumat 46 ostatních členských zemí Rady Evropy. „Může se stát skutečnou právní referencí ke konci života v Evropě," domnívá se francouzský právník a specialista na lidská práva Nicolas Hervieu.

Rozhodnutí evropského soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat.