„Schröder nereprezentuje německou vládu," řekl novinářům vysoce postavený úředník německé vlády. „Mělo by být jasné, že pan Schröder aktivní politiku už před časem opustil," dodal. Snímky exkancléře se šéfem Kremlu považuje německý tisk v době prudkých sporů Evropy s Ruskem za kompromitující.

Schröder se po odchodu z velké politiky v roce 2005 ujal funkce předsedy dozorčí rady společnosti Nord Stream AG, která vybudovala stejnojmenný ropovod směřující z Ruska mimo Ukrajinu a Polsko do Evropy. Putin je jeho osobní přítelem, kterého v Rusku často navštěvuje. Ruský prezident, který byl v sovětské éře rezidentem obávané rozvědky KGB v Drážďanech, němčinu ovládá a vůči Německu prý chová sympatie.

Snímek, na němž se Schröder s Putinem objímá před Jusupovským palácem v Petrohradě, se objevil právě v době, kdy Evropská unie rozšířila protiruské sankce za podporu, kterou Moskva údajně poskytuje separatistům na východě Ukrajiny. Německo, které je jedním z důležitých dovozců ruského zemního plynu, se intenzivně snaží ukrajinskou krizi urovnat. Výzvy k citelnějšímu trestu pro Moskvu podle agentury Reuters Berlín brzdí.

Schröder nicméně za projevy přátelství vůči Putinovi sklidil vlnu kritiky. „Schröder oslavuje s Putinem a německá zahraniční politika vypadá absurdně," komentoval fotografie z Petrohradu časopis Der Spiegel. „Schröder postrádá jakýkoli politický instinkt a vkus. Schází se s Putinem v době, kdy ruský vůdce chce měnit hranice východní Evropy," připojil se Heiner Bremer, komentátor zpravodajské televizní stanice N-TV.