Proces, o němž italská média vzhledem ke jménu dotyčné dívky referují jako o Rubygate, začal už loni v dubnu a Berlusconimu v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení.

Berlusconiho osobní účast při soudním slyšení v Miláně byla překvapivá, až dosud ho totiž při jednání zastupovali pouze jeho právníci.

Sex s Maročankou

V procesu Rubygate jde především o obvinění, že Berlusconi měl sex s nezletilou Maročankou Karimou Mahrúgovou zvanou Ruby. Expremiér i Mahrúgová to popírají. Politik se však zodpovídá i z toho, že jako premiér zneužil svého postavení a osobní intervencí tuto dívku uchránil před policejním vyšetřováním kvůli krádeži.

Soudce dnes vyslechnul dva policisty, kterým v roce 2010 Berlusconi telefonoval a podle obžaloby na ně tlačil, aby dívku přestali stíhat. Expremiér se hájí tím, že jednal jako odpovědný vládní činitel, protože měl za to, že dívka je vnučkou tehdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka, a nechtěl narušit vztahy Říma s Káhirou.

„Bylo mi jí líto. Vyprávěla mi o svém dramatickém životě, o tom, jak jí rodina nedá pokoj, protože konvertovala ke katolicismu. Ten příběh byl velmi dojemný. Když jsem potom zjistil, že je Maročanka a ne Egypťanka, už jsem o ní nechtěl nic slyšet,“ řekl Berlusconi novinářům.

Bujaré večírky

Soudní proces s Berlusconim, jeden z mnoha, jež italské soudy řešily a řeší, sledují média obzvlášť pilně, a to kvůli delikátní povaze činu. Svědkové totiž často vypovídají o bujarých večírcích v Berlusconiho vile a nešetří pikantními podrobnostmi. Například minulý týden jedna ze svědkyň, marocká modelka Imame Fadílová, vypovídala o tom, jak dámy přítomné na jednom z večírků předváděly striptýz v převleku za jeptišky.

Berlusconi se dnes snažil její svědectví znevěrohodnit a reportérům tvrdil, že o striptýzu nic neví, šlo prý pouze o „soutěž masek“. Expremiér se opřel také do státních zástupců, kteří podle něj jen skandálně plýtvají penězi na vedení nesmyslného procesu. Hájil také své rozhodnutí platit dívkám, které jako svědkyně u soudu o večírcích vypovídají. „Podporuji je, protože tenhle proces jim zničil život,“ řekl.

Před soudem se mají objevit ještě zhruba dvě stovky svědků a budou mezi nimi i prominenti jako třeba americký herec George Clooney, herečka Elisabetta Canalisová nebo fotbalista Cristiano Ronaldo.

Daňové úniky

Italský expremiér, který loni v listopadu podal demisi, je v současnosti veden jako obžalovaný celkem ve třech případech. Kromě Rubygate se zodpovídá ještě z daňových úniků ve své mediální společnosti Mediaset a z účasti při zveřejnění nelegálně pořízených nahrávek. V minulých letech stál před soudem nesčetněkrát, nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen. Většina procesů byla zastavena kvůli promlčení. Naposledy letos v únoru soud zastavil jeho stíhání kvůli korupci, a to proto, že údajný úplatek Berlusconi předal před více než 15 lety.