„Síla, která ovlivňuje pozornost lidí se koncentruje v rukou několika málo firem,“ řekl 87letý finančník. „Jejich transformace je bezprecedentní. Je třeba bránit to, co John Stuart Mill (anglický liberální filozof, pozn. red.) nazýval svobodou mysli. Pokud ji jednou ztratíme, lidé, kteří vyrůstají v digitálním světě, ji znovu těžko získají,“ nechal se slyšet filantrop maďarského původu, který žije ve Spojených státech.

Podle něj mají monopolní firmy nedozírné politické důsledky. V té souvislosti zmínil prezidentské volby v USA v roce 2016, ve kterých právě díky nim vyhrál nynější prezident Donald Trump. Jeho administrativu označil za „světové nebezpečí“ s tím, že by Trump mohl skončit v roce 2020, nebo dříve.

Viktor Orbán
Maďarská vláda bojuje proti Sorosovi. Sama tajně přijímá migranty

„Internetové monopoly nedokážou a ani nemají vůli chránit společnost od důsledků svého jednání,“ uvedl Soros, který apeloval na regulaci internetových gigantů.

Podle Sorose je společnost v krizi. „Otevřené společnosti jsou v krizi, rozmáhají se diktátorské režimy a mafiánské státy, například Putinovo Rusko,“ uvedl dále.

Zmíněné firmy zatím jeho názor nekomentovaly.

Donald Trump v Davosu
Trump v Davosu: Malou verzi americké ambasády v Jeruzalémě otevřeme příští rok

Žid, který přežil holokaust, zbohatl útokem na britskou libru v roce 1992, kdy přinutil britskou centrální banku radikálně devalvovat její kurs. Později se slovně přihlásil k podpoře liberalismu, mimo jiné významně přispěl na kampaň Hillary Clintonové v prezidentských volbách v USA skrze společnost Super PAC.

Nadace Open Society Foundations (OSF), kterou Soros založil v roce 1993, působí ve 37 zemích světa a prochází jí miliardy dolarů, většinu z nich do ní dává sám Soros právě jako dar. Peníze pak jdou na řadu rozvojových projektů.

Vyhledávač Google
Google ulil 15,9 miliardy eur na Bermudy. Aby ušetřil na daních
Zdroj: Youtube

Soros v Davosu: Facebook a Google potřebují regulace

Miliardář a filantrop George Soros.
Miliardář Soros převedl většinu svého zbylého jmění na Fond otevřené společnosti