Mnozí Rusové mohou stále ještě užívat své sociální sítě Facebook a Twitter, přestože Kreml oznámil, že budou v Rusku zakázány a jejich užívání znemožněno. Nyní má Rusko další důvod, proč to udělat.

Vzhledem k situaci na Ukrajině, která už víc než dva týdny čelí ruské vojenské agresi, udělal koncern Meta výjimku ze svých pravidel. Umožní jinak nepřijatelné výzvy k zabíjení ruských agresorů, včetně samotného ruského prezidenta Vladimíra Putina, který útok proti Ukrajině osobně nařídil.

„V důsledku ruské invaze proti Ukrajině jsme dočasně umožnili vyjádření politických postojů, které by obvykle porušovaly naše pravidla například o nenávistném vyjadřování,“ uvedl mluvčí Andy Stone. Jedná se podle agentury Reuters například o výroky jako „smrt ruským okupantům“ či obdobná přání smrti ruskému prezidentovi Putinovi a běloruskému vůdci Alexanderu Lukašenkovi. Zakázány nadále zůstanou výzvy k násilí proti ruským civilistům. Výroky nebudou správci trestat, pokud bude jasné, že se vztahují k ruské invazi.

Společnost na svých sociálních sítích umožní za určitých podmínek i chválu kontroverzního ukrajinského dobrovolnického praporu Azov, a to pokud se bude jednat o výroky v souvislosti s obranou Ukrajiny.

V Česku výjimka neplatí

Výjimku budou mít uživatelé jen v některých zemích. Změny v politice společnosti jsou platné pro uživatele z Arménie, Ázerbájdžánu, Maďarska, Gruzie, Lotyšska, Litvy, Polska, Ruska, Rumunska, Slovenska, Ukrajiny a Estonska. Nikoli v Česku nebo západní Evropě.

Vladimír Balaš.
Odborník na mezinárodní právo Vladimír Balaš: Putin by v Haagu dostal doživotí

Další ruská agentura RIA Novosti oznamuje, že Twitter omezí informace běloruských státních médií a jejich zprávy označí varováním. Nová omezení se dotknou asi 15 běloruských médií, včetně běloruské státní agentury Belta.

Už začátkem března byla řada ruských médií na Twitteru označena jako „spojená s ruskou vládou“. Twitter včera oznámil, že tato opatření byla prokazatelně účinná. Počet zobrazení tweetů s „ruskými štítky“ se snížil o 30 procent.

Rusko tvrdí, že civilistům na Ukrajině se nic neděje

Ruská státní agentura TASS informaci zveřejnila jako nejdůležitější zprávu na svém webu. Doplnila ji povinnou ruskou verzí současných událostí na Ukrajině, která stále tvrdí, že se o žádnou válku nejedná. „Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil 24. února speciální vojenskou operaci v reakci na žádost šéfů republik v Donbasu o pomoc,“ tvrdí TASS.

Zničený ruský tank u Kyjeva
Válečný zločin? Starostu obsazeného Melitopolu unesli Rusové, tvrdí Ukrajina

„Zdůraznil, že Moskva nemá žádné plány na okupaci ukrajinských území, ale usiluje o demilitarizaci a denacifikaci země. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské jednotky neútočí na ukrajinská města, ale zneschopňují ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, takže civilní obyvatelstvo nijak neohrožují,“ uvádí povinně ruská státní agentura v rozporu s fakty.

Rusko přitom cíleně ničí i civilní ukrajinskou infrastrukturu, ostřeluje a bombarduje ukrajinská města. Ruská armáda zabila za dva týdny trvání konfliktu stovky až tisíce civilistů.

„Následně Spojené státy, Spojené království, Evropská unie a některé další země oznámily sankce proti ruským společnostem a jednotlivcům,“ dodává TASS.