"Není to žádná tragédie. Je to realita, na kterou bude muset zbylých 27 zemí Evropské unie velmi rychle zareagovat. Považoval bych za velkou chybu, kdyby reakce byla taková, jaká byla dosavadní politika Evropské unie," řekl Fico novinářům v reakci na výsledek referenda v Británii, ve kterém se většina voličů vyslovila pro vystoupení z EU.

Online reportáž

Obrovský počet lidí v Evropě podle Fica odmítá migrační politiku EU a také existuje nespokojenost s hospodářskou politikou unie.

"Záleží pouze na nás, zbylých 27 členech unie, zda najdeme dostatek sil, abychom řekli, že zásadní politika Evropské unie musí projít zásadními změnami. Musíme nabídnout podstatně atraktivnější přístupy k tématům, která vnímají občané Evropské unie mimořádně negativně," uvedl slovenský premiér.

"Evropská unie, myšlenka evropské integrace utrpěla úraz, má ránu a v EU se nyní všichni musíme podstatně více snažit, abychom byli v budoucnu v lepší kondici. Protože i pro Slovensko je EU zárukou svobodného rozvoje, solidarity, prosperity a bezpečnosti," reagoval slovenský prezident Andrej Kiska, který zároveň nad výsledkem referenda vyjádřil lítost.

Podle šéfa slovenského parlamentu a předsedy vládní nacionalisté Slovenské národní strany Andreje Danka by se britské referendum mělo stát velkým signálem pro evropské úředníky. "Věřím, že právě ti lidé, kteří žijí v bublině a ztrácejí realitu s běžným životem, pochopí, že musí mít kontakt s běžnými občany Evropské unie," řekl Danko.

Výsledek britského referenda uvítala krajně pravicová parlamentní strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). "LS Naše Slovensko bude intenzivně pracovat na tom, aby i Slovenská republika co nejdříve následovala britský příklad a vystoupila z Evropské unie - z tohoto novodobého žaláře národů dříve, než bude pozdě!," napsala v prohlášení LSNS, která se stala největším překvapením březnových parlamentních voleb na Slovensku, ve kterých získala osm procent hlasů a ve 150členné sněmovně obsadila 150 křesel.

Kažimír: Nevidím důvod k panice

Podle ministra financí Petera Kažimíra nastal nový začátek. "Nevidím důvod k panice. EU bezpochyby zůstává nejlepší alternativou a řešením pro celou Evropu," napsal na sociální síti Kažimír, který je i místopředsedou Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

Zmocněnec slovenské vlády pro předsednictví země v EU Ivan Korčok uvedl, že logickým krokem po referendu bude žádost Británie o vystoupení z EU a že prodlužování spekulací o dalších krocích není v zájmu nikoho.

Podle předsedy parlamentního výboru pro evropské záležitosti za Směr-SD Ľuboše Blahy je nejvyšší čas změnit Evropskou unii, zbavit ji elitářství, arogance, neoliberálních reforem a škrtů.

Podobně jako Blaha se vyjádřil i šéf nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita a europoslanec Richard Sulík.

"Unie dostala účet za to, že krade lidem svobodu. Povinné kvóty? Omezení legálního držení zbraní? Max. litry pro WC nádržky? To všechno jsou věci, do kterých by se Evropská unie neměla vměšovat, ale vměšuje se. Dámy a pánové v Bruselu vytrvale ignorují vůli občanů, a tak Britové rozhodli," reagoval Sulík. Dodal, že pokud se "bruselští mocipáni" nevzbudí, budou Británii následovat další země.