Fosfáty, které na sebe vážou vodu a zvyšují šťavnatost masa, nejsou v současnosti v mraženém mase používaném v kebabu povoleny. Některé státy jejich používání tolerují, jedná se například o Německo. Jiné, včetně Česka, je při kontrolách považují za zakázané. Právě to má nynější rozhodnutí EK změnit.

Odpůrci fosfátů podle webu ČT24 upozorňovali na možná zdravotní rizika spojená s jejich konzumací. Podle nich je možné fosfáty v jídle používat až na základě výsledků studie, která potvrdí jejich nezávadnost. Zatímco výbor přijetí námitky doporučil, na plénu se pro její schválení nenašla potřebná většina hlasů.

„Důrazně se ohrazuji proti fámě, že Evropský parlament chce zakázat kebab. Nic takového nehrozí,“ uvedl europoslanec Stanislav Polčák (STAN), podle něhož se fosfáty běžně používají při výrobě cukrovinek či slazených nápojů.

„Fosfáty jsou výslovně připuštěny v čerstvém mase a je zcela konzistentní, aby tomu tak bylo i v mraženém,“ dodala lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Vyjádřila se ale také, že jejich používání není ideální a mělo by se postupně snižovat.

Odpůrci používání fosfátů tvrdí, že si výrobci kebabu přimícháváním fosfátů ulehčují práci na úkor kvality produktu, což je proti zájmům zákazníků.

„Výjimku můžete udělat jen tehdy, pokud na základě vědeckých důkazů ta látka nepředstavuje ohrožení spotřebitele. A my ty důkazy nemáme,“ řekl poslanec Pavel Poc (ČSSD). Podle něj EK vstřícným postojem vůči výrobcům kebabu postupuje nelegálně.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin v současné době pracuje na studii zdravotních dopadů požívání fosfátů, která by měla být dokončena příští rok.