První mezinárodní utkání tamního reprezentačního týmu provázel tak nebývalý zájem, že zhruba sedmnáctitisícová kapacita stadionu byla vyprodaná během čtyř hodin. Co na tom, že šlo pouze o přátelský zápas a že tým Haiti za normálních okolností nepatří k nejatraktivnějším soupeřům.
Také kosovští politici věnovali zápasu značnou pozornost. Prezidentka Atifete Jahjagová nedávno ocenila titulem „čestného ambasadora" hned čtyři fotbalisty, o jejichž účast v týmu kosovský svaz usiloval.

A vicepremiér Behgjet Pacolli se dokonce jal přímo přesvědčovat záložníka Manchesteru United Adnana Januzaje, aby za Kosovo v Mitrovici nastoupil. „Ukázalo by se tak, že na svůj národ nezapomněl. 
I kdyby to mělo být jen na deset nebo 15 minut," doufal podle listu Daily Mail šéf tamního fotbalového svazu Eroll Salihu.

Pozornost médií

Mladá hvězda, která kvůli složité rodinné historii může kromě Kosova teoreticky reprezentovat také Albánii, Belgii, Srbsko nebo Turecko, však odmítla s tím, že si reprezentaci teprve chce vybrat. Jiní mladí hráči ale po reprezentační příležitosti bez váhání skočili. Jedním z nich je i teprve sedmnáctiletý Bersant Celina. Toho si sice vyhlédl tým Manchesteru City, profesionální smlouvu však ještě podepsanou nemá. „Je to úžasný pocit, být součástí toho všeho. Je to zatím můj největší životní úspěch. Pozornost médií, fanoušků a obrovský dav, který bude ten zápas sledovat – všechno je to pro mě nové," svěřil se nadšený fotbalista lokálnímu serveru Manchester Evening News. Po Evropě je přitom řada fotbalistů, kteří by teoreticky mohli nastupovat v kosovském dresu. Například za švýcarskou reprezentaci hrají hned tři hráči, jejichž rodiče z této oblasti pocházejí. „Je to dlouhá cesta a očekáváme, že se k nám připojí i další," prohlásil po tréninku před zápasem kouč Albert Bunjaki.

Z evropských klubů je v zemi rozhodně nejpopulárnější Bayern Mnichov, který samostatné Kosovo loni oficiálně uznal. Hráč tohoto týmu Xherdan Shaqiri způsobil loni značné pozdvižení, když po vyhraném finále Ligy mistrů nad Borussií Dortmund oslavoval 
s kosovskou vlajkou.
Samostatné Kosovo stále uznává jen 108 ze 193 zemí OSN a cesta k tomu, aby jeho reprezentace mohla hrát, rozhodně nebyla jednoduchá.

Snahu o kosovské členství 
v Evropské fotbalové unii (UEFA) mimo jiné blokuje Srbsko a vlivné Rusko, proti je i šéf organizace Michel Platini. Šéf světové fotbalové federace (FIFA) Sepp Blatter je ale vstřícnější a v lednu povolil Kosovu přátelské zápasy proti ostatním zemím. Vše pod podmínkou, že se nebudou používat národní symboly a že tým nebude nastupovat proti ostatním zemím bývalé Jugoslávie.

Podle Bunjakiho může fotbalové přijetí Kosova pomoci 
k urovnání přetrvávající nevraživosti mezi dřívějšími stranami krvavého konfliktu.
Že to nebude tak jednoduché, ale ukazuje už samotný název mitrovického stadionu. Ten nese jméno Adema Jashariho, jehož místní považují za mučedníka a hrdinu. Srbové však zabitého člena Kosovské osvobozenecké armády považují za obyčejného teroristu.
Kosovská premiéra proti Haiti nakonec skončila remízou, ani jednomu z týmů se nepodařilo dát gól.