Dramatická událost se odehrála v sobotu večer na severním předměstí francouzské metropole, když rodiče nechali doma bez dozoru malé dítě. To záhy vylezlo na balkon bytu nacházejícím se ve čtvrtém patře budovy.

Dvaadvacetiletý Mamoudu Gassama, malijský imigrant bez dokladů, šel zrovna po ulici, když jeho pozornost upoutal dav lidí shromážděných před budovou. Když zjistil, co se děje, ani na okamžik nezaváhal a vyrazil dítěti na pomoc, popsal události deník Le Parisien.

Uprchlíci v ulicích Paříže
Paříž vyklidí ilegální tábory. Opustit je musí přes dva tisíce uprchlíků

„Udělal jsem to, protože šlo o malé dítě. Nepřemýšlel jsem, prostě jsem lezl. Díkybohu jsem ho dokázal zachránit,“ řekl Mamoudu Gassama francouzskému listu.

Videozáznam zachycující mladého muže, který se před zraky přihlížejících lidí rychle vyšplhal až k dítěti, se záhy rozšířil na sociálních sítích. V reakci na jeho čin Gassamu většina lidí označuje za „skutečného Spidermana“.

Zdroj: Youtube

„Děkuji panu Gassamovi za jeho statečný čin, který zachránil život dítěti. Už jsem s ním telefonovala. Vysvětlil mi, že do Francie přijel před několika měsíci a že by tu rád zůstal. Odpověděla jsem mu, že jeho hrdinství nezůstalo nepovšimnuto a že ho budeme podporovat v jeho úsilí,“ napsala na sociálních sítích pařížská primátorka Anne Hidalgová.

Gassama byl pozván i na návštěvu Elysejského paláce, kde ho přijal francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten Gassamovi osobně poděkoval a udělil mu medaili za odvahu. Současně prohlásil, že malijský běženec získá francouzské občanství.

Jeho udělení ostatně požadovala i petice, která začala kolovat mezi veřejností. Do pondělního rána se pod ní podepsaly více než čtyři tisíce lidí, píše server deník Le Figaro. 

Podle francouzských médií již policisté zahájili vyšetřování otce dítěte, kterého viní ze zanedbání rodičovských povinností. Dítě bylo dočasně svěřeno do péče sociálního zařízení. Jeho matka se údajně v sobotu nenacházela v Paříži.

Emmanuel Macron při projevu před francouzským Parlamentem
Rok vězení pro nelegální migranty. Francie schválila přísný zákon