Vyzvala Evropskou komisi, aby vrácení těchto lidí do zemí jejich původu plně podpořila. Reagovala tak na výzvu z Bruselu, aby respektovala pravidla týkající se volného pohybu. Rumunský ministr zahraničí Teodor Baconschi dnes v souvislosti s touto záležitostí řekl, že Francii hrozí "sklouznutí k populismu".

Francie tento týden oznámila, že do konce měsíce vrátí do jejich zemí 700 rumunských a bulharských Romů, kteří jsou na jejím území ilegálně. Jde o součást zostřeného tažení proti zločinnosti, které vyhlásil prezident Nicolas Sarkozy. Prvních 79 Romů odletí z Paříže ve čtvrtek.
Mluvčí členky Evropské komise Viviane Redingové, která má v komisi na starosti právní otázky, dnes řekl, že Francie by měla respektovat svobodu pohybu občanů zemí unie a jejich právo usadit se někde podle vlastní volby.

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí ale řekl, že francouzská opatření jsou plně v souladu s unijními předpisy, které "výslovně předpokládají omezení práva na volný pohyb z důvodů veřejného pořádku, veřejného bezpečnosti a veřejného zdraví".

Zločinnost znepokojila úřady

Zahraniční Romové se ve Francii dostali do popředí pozornosti po nedávných incidentech ve městě Saint-Aignan, kde jejich skupina napadla policejní stanici. Už předtím ale vyvolávala znepokojení úřadů a nelibost veřejnosti drobná zločinnost, které se dopouštěli, a jejich žebrání, navíc často s využitím dětí. Francie o tom několikrát s Rumuny a Bulhary oficiálně jednala. Po incidentu v Saint-Aignan zlikvidovala 51 nelegálních romských táborů a rozhodla se stovky Romů repatriovat.

Rumunský ministr zahraničí dnes vyslovil znepokojení nad nebezpečím, že Francie "sklouzne k populismu" a nad "xenofobními reakcemi", které se ve Francii projevují. Zároveň hovořil o potřebě "skutečné spolupráce" mezi Paříží, Bukureští a Bruselem s cílem vyřešit problémy Romů v unii.
Ke slovům francouzského státního tajemníka pro evropské záležitosti Pierra Lellouche, že by mohlo být odloženo přijetí Rumunska a Bulharska do takzvaného schengenského prostoru (v němž padají hraniční kontroly), Baconschi řekl, že hrozby nejsou řešení. Obě země by se měly stát součástí schengenského prostoru v příštím roce.

Tisíce vyhoštěných se vrátily

Začátkem letošního roku se odhadovalo, že jen rumunských Romů je ve Francii asi 20.000, přičemž jen velmi málo z nich má pracovní smlouvu. Už loni dopravily francouzské úřady zpět do Rumunska 8000 Romů, z nich se ale mnozí vrátili.
O problému přijedou do Paříže koncem měsíce jednat dva rumunští státní tajemníci.

Agentura AFP dnes připomněla, že občané kteréhokoli členského státu EU mohou svobodně pobývat v jiné zemi unie jen tři měsíce. Rumuni a Bulhaři tedy mohou přijet do Francie bez formalit a zůstat tam bez problémů po tuto dobu. Pak musejí mít zaměstnání, nebo studovat, nebo nějak doložit dostatečné příjmy a mít zdravotní pojištění. Pro Bulhary a Rumuny platí ve Francii až do roku 2014 omezení v přístupu na pracovní trh.