Zákon ale výslovně do tohoto násilí nezahrnuje plácání na zadek, jak je tomu v mnohých jiných evropských zemích. Podle France Info rozhodlo o rozsudku to, že otec synka svlékl.

„Je to násilí, a to umocněné ponížením, kterým pro devítileté dítě bylo to, že mělo při bití odhalený zadek," vysvětlila předsedkyně tribunálu v Limoges na středozápadu Francie Estelle Lamotteová-Genetová. Kromě pokuty musí otec zaplatit ještě 150 eur jako morální odškodné synově matce, se kterou nežije. Otec se proti rozsudku neodvolal.

Tělesné tresty

Organizace na ochranu dětí a někteří zákonodárci se v posledních letech snaží prosadit ve Francii zákon zakazující tělesné trestání dětí včetně plácání na zadek, jak je tomu například v Německu. Potřebnou podporu v parlamentu ale zatím nezískali. Podle průzkumů je většina francouzských rodičů proti podobnému zákonu. Téměř 90 procent z nich v roce 2007 přiznalo, že již svým dětem někdy na zadek naplácali.

Z americké studie v roce 2001 vyplynulo, že občasný mírný výprask nemá dlouhodobé škodlivé účinky na dětský emocionální a sociální vývoj. Americká psycholožka Diana Baumrindová s kolegy zkoumala více než 100 rodin a zjistila, že z dětí, které jsou příležitostně trestány naplácáním na zadek, mohou vyrůst šťastní a spokojení dospělí.