Uvedly to tiskové agentury s odvoláním na prokurátora. Kerimov také nesmí opustit okolí Nice a několikrát týdně se musí hlásit policii. "Zatím nelze odhadnout, jak dlouho to potrvá. Jde o dočasné opatření, dokud vyšetřování neskončí," řekl prokurátor Jean-Michel Prêtre.

Rusko se podle serveru BBC ohradilo proti senátorovu zatčení s tím, že má diplomatický pas a chrání jej imunita. "Vynaložíme veškeré úsilí na obranu jeho zákonných zájmů," řekl mluvčí Kremlu.

Paříž však odvětila, že Kerimovova imunita se vztahuje jen na jeho působení jako zákonodárce a o jejích mezích rozhodne soud.

Ozbrojenci v Luhansku
Do ulic Luhansku vyrazili ozbrojenci. Spekuluje se o převratu mezi separatisty

Podnikatelův výslech u soudu, který začal ve středu večer, trval podle médií pět hodin. Kerimov se zatím k obvinění oficiálně nevyjádřil.

Důvod jeho zadržení zatím nebyl potvrzen, ale podle agentury AFP byl obviněn z toho, že způsobil daňové úniky ve výši „desítek milionů eur“, a to když nakupoval nemovitosti přes prostředníky na francouzské riviéře.

Senátor zastupuje v horní komoře ruského parlamentu severokavkazský Dagestán.

Čínský právník Jiang Tianyong
Čínského právníka odsoudili na dva roky. Jeho žena žádá o pomoc Trumpa

Jeho majetek se odhaduje na více než sedm miliard eur (152 miliard korun). Do loňského roku vlastnil také dagestánský fotbalový klub Anži Machačkala. Ten koupil v roce 2011 a investoval do něj obrovské peníze. Díky tomu sem zamířili například Brazilec Roberto Carlos, Kamerunec Samuel Eto'o, Francouz Lassana Diarra či nizozemský trenér Guus Hiddink.

Kerimovova rodina také ovládá největší těžařskou společnost Poljus, která se zaměřuje na těžbu zlata. Akcie společnosti po podnikatelově zatčení zaznamenaly pokles.

Ratko Mladić. Ilustrační snímek
Mladič je vinný z válečných zločinů v Jugoslávii, dostal doživotí