Hollande se tak podle všeho nedostane do rozhodujícího druhého kola volby, kam naopak postoupí suverénní šéfka krajní pravice Marine Le Penová se zhruba 26 procenty hlasů.

O tom, zda by Le Penová postoupila z prvního nebo druhého místa, rozhodnou až stranické primárky Republikánů. O nominaci usiluje mimo jiné bývalý prezident Nicolas Sarkozy a bývalý premiér Alain Juppé. Sarkozyho by v prvním kole Le Penová porazila, v druhém by pak exprezident mohl počítat se semknutím zbytku společnosti kolem něho, aby vůdkyně Národní fronty neuspěla. Juppé by byl jasným vítězem v obou kolech.

Hollandeova popularita klesla mimo jiné kvůli reformě zákoníku práce a protiteroristickým zákonům. Obě iniciativy vyvolaly v posledních měsících masové protesty levicových voličů.

V dubnu Hollande oznámil, že se rozhodne do konce roku, zda bude opět kandidovat. Dřívější průzkum totiž ukázal, že jeho druhé funkční období si nepřeje přes 70 procent Francouzů. Hrubě nespokojeno je s ním 53 procent dotázaných z nejnovějšího průzkumu.