Odpůrci homosexuálních sňatků a adopcí dětí páry stejného pohlaví rozvěsili v noci na dnešek na mosty nad Seinou a na další místa v Paříži kolem 160 transparentů. Organizátoři protestu také podle místních médií zvýšili počet tweetů a dalších vzkazů na internetových sítích proti příslušnému návrhu zákona.

„Otec a matka, to je základ", „Vše se rodí ze vztahu muže a ženy", „Dítě není právo", stálo například na transparentech, které rozvěsilo po metropoli na 400 pravicových aktivistů. Katolický ústav Civitas podle serveru deníku Le Parisien vyzval lidi, aby večer přišli k budově Národního shromáždění a modlili se proti tomuto „projektu proti přírodě".

„Modlitba je nejmocnější zbraň proti zlu," uvedl ústav blízký konzervativním katolíkům ve své výzvě k nočnímu masovému bdění u parlamentu v centru Paříže.

Debata v dolní parlamentní komoře, Národním shromáždění, začala projevem ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraové, která vládní návrh představila zákonodárcům. Za hlasitých protestů opozičních poslanců zdůraznila, že nastala doba, kdy se musí dát homosexuálním párům a jejich dětem stejná práva, jaká mají heterosexuální rodiny.

Vzhledem k očekávaným ostrým výměnám názorů a k více než 5000 pozměňovacích návrhů, které podala opozice, debata potrvá asi do 12. února, kdy se má hlasovat. Po očekávaném schválení zákona poslanci se návrhem bude zabývat horní komora, Senát, kde má vláda také většinu.

Statisícové demonstrace

Návrh zákona o sňatcích homosexuálů předložila koncem loňského roku Hollandeova vláda. Proti se od začátku ostře staví pravicová opozice a katolická církev. V ulicích Paříže a francouzských měst demonstrovaly v posledních měsících statisíce odpůrců i příznivců zákona.

Ve Francii je stejně jako například v ČR již možné registrované partnerství. Manželství by ale zrovnoprávnilo páry stejného pohlaví v širokém spektru rodinného práva a sociálních výhod. Homosexuálové by na základě nového zákona mohli i adoptovat děti. Vzhledem k jasné většině, kterou vláda v parlamentu má, se očekává, že návrh prosadí.

„Zákon bude schválen, a to velkou většinou," předpověděl premiér Jean-Marc Ayrault. Na adresu demonstrantů poznamenal, že podobné protesty provázely před lety zavádění registrovaného partnerství homosexuálů, které se poté bez problémů ve společnosti vžilo.

Podle posledního průzkumu agentury Ifop je 63 procent Francouzů pro sňatky homosexuálů. Ale jen 49 procent souhlasí s adopcí dětí páry stejného pohlaví, zatímco 51 procent dotázaných je proti.

Francie se tak nejspíš ještě letos stane jedenáctou zemí světa, kde jsou sňatky párů stejného pohlaví povoleny. Příslušný zákon již v minulých letech přijaly Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Kanada, Jihoafrická republika, Norsko, Švédsko, Portugalsko, Island a Argentina. Homosexuální sňatky jsou povolené také na některých místech Spojených států a Mexika.