Veyratova restaurace La Maison des Bois ve francouzských Alpách přišla letos v lednu o jednu michelinskou hvězdičku, což znamená, že byla v průvodci oceněna dvěma hvězdičkami namísto maximálního počtu tří. Jejího majitele a šéfkuchaře to podle jeho slov dostalo do půl roku trvající deprese.

"Jak si dovolujete brát jako rukojmí zdraví kuchařů," napsal v ostrém dopisu michelinskému průvodci, považovanému za bibli v oblasti "haute cuisine". Devětašedesátiletému Veyratovi se nelíbilo zejména to, že michelinští inspektoři, kteří inkognito kontrolují kvalitu restaurací, prohlásili, že jeho kuchaři dali do místního nadýchaného dezertu souffflé anglický sýr čedar namísto lokálních sýrů Reblochon, Beaufort a Tomme.

"Urazili můj region a naštvali všechny mé zaměstnance," sdělil Veyrat na adresu michelinských inspektorů agentuře AFP. "Používáme jen vejce od našich vlastních slepic, mléko nám dojí naše vlastní krávy a bylinky pro nás každé ráno sbírají dva botanici," popsal způsob přípravy pokrmů rozzlobený šéfkuchař a majitel.

"Jde vám o lacinou slávu"

Veyrat si udělal jméno zejména takzvaným "botanickým vařením", při němž používá divoce rostoucí byliny, které volně kvetou v okolí restaurace v jeho rodném Savojsku. Inspektory michelinského průvodce označil za "hluboce nezpůsobilé". Šéfkuchař, jenž je po celé Francii znám i svým černým savojským kloboukem se širokou krempou, navíc uvedl, že se noví lidé ve vedení michelinského průvodce snaží proslavit útokem na pilíře francouzské kuchyně.

"Jste hochštapleři, kterým jde jen o vyvolávání umělých střetů kvůli vlastním obchodním zájmům," osočil šéfy michelinského průvodce. "Vyjímáme naši restauraci z Michelinu."

"My nic měnit nebudeme"

Zástupci kultovní publikace v červených deskách nicméně agentuře AFP sdělili, že seznam restaurací uvedených v průvodci měnit nebudou. "Inspektoři Michelinu navštěvují anonymně restaurace po celém světě. Platí svou útratu stejně jako všichni ostatní zákazníci," uvedl nový mezinárodní ředitel michelinského průvodce Gwendal Poullennec.

Tento postoj nehodlá podle svých slov změnit ani po oznámení, že Veyrat hodlá přijet do Paříže, aby si věc vyříkal s redaktory Michelinu tváří v tvář.

Veyrat, který získal v loňském roce od Michelinu nejvyšší hodnocení, už sám ve své restauraci nevaří, po vážné lyžařské nehodě před deseti lety toho musel bohužel nechat. Ve vzniklém sporu proto podle svých slov brání zejména čest svého týmu.