Tento měsíc se na internetu objevily nejméně tři petice stěžující si, že letošní Baccalauréat - ekvivalent maturitních zkoušek - byl příliš těžký. A vznikla také čtvrtá petice - proti středoškolákům, kteří podávají petice proti zkouškám v naději, že si vymohou lepší známky.

Jeden z problémů je spojený se zkouškou z angličtiny, která zahrnovala i ukázku z románu Alice Hoffmanové Muzeum prazvláštních věcí. Úryvek popisoval Newyorčana lovícího ryby na řece Hudson během časného rána, kdy rozjímá nad jizvami, jež za sebou nechává urbanizace.

Studenti si stěžují, že text obsahoval neskutečně náročné výrazy jako: "nebem probleskovala matně růžová záře" či "Eddie se usadil se svým prutem". Mnozí si také stěžují, že dostali otázku, kde se scéna odehrává. Navzdory zmínkám o Manhattanu, Harlemu a řece Hudson je podle maturantů "nereálné" očekávat, že poznají, že se jedná o New York. A krom toho to je podle nich otázka ze zeměpisu, a ne z angličtiny.

"S ohledem na složitost pochopení textu chceme úpravu známek," uvádí petice, kterou už podepsalo více než 15.500 lidí. Přes 11.350 lidí už také podepsalo petici proti zkoušce z fyziky a chemie, a třetí petice je proti zkoušce z matematiky, která obsahovala chybu.

Ne všichni ovšem s těmito peticemi souhlasí. A proto více než 2000 lidí podepsalo petici, která vyzývá maturující studenty, "aby si přestali stěžovat". Podle této petice mají školy "vychovávat občany schopné postarat se sami o sebe, a ne bečící na sociálních sítích".