„Naše spolupráce je perfektní, vystupujeme jako jeden blok, který zastupuje 65 milionů lidí,“ konstatoval český premiér. „Musíme jasně říkat naše názory, třeba na Frontex, který vůbec nepotřebujeme, o tom je třeba diskutovat,“ dodal Babiš.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker minulý týden oznámil záměr výrazně posílit právě Frontex. Zatímco nyní evropskou stráž tvoří pouze několik stovek lidí, do roku 2020 by se jejich počet měl zvýšit až na deset tisíc. Současně by došlo k posílení mandátu této stráže.

Německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Sebastian Kurz
Merkelová se shodla s Kurzem: Evropa potřebuje silnou vnější hranici

S rozšířením Frontexu ovšem nesouhlasí ani slovenský premiér, který si evropskou agenturu představuje spíš jako koordinační orgán. "Když mají narůst počty lidí, kteří ochraňují naše hranice, tak by to měli být primárně vojáci pobřežní stráže nebo vojska italské armády či policie, maltské, řecké, španělské, portugalské a tak dále,“ řekl Pellegrini podle České televize.

Jeho český protějšek se opět nechal slyšet, že by bylo vhodnější, kdyby se peníze použily spíše na dohodu se zeměmi severní Afriky. Na základě podobné dohody s EU se Turecko zavázalo přijímat zpět migranty z Řecka, což přispělo k výraznému omezení migrace po takzvané balkánské trase.

Spolupráce při zbrojních tendrech 

Babiš s Pellegrinim rovněž informovali o vůli obou vlád spolupracovat při zbrojních tendrech a vzájemně nakupovat vojenskou techniku, která se v obou zemích vyrábí. Podle českého premiéra by se mimo jiné mohlo jednat o česká bojová vozidla či slovenské houfnice.

Migranti opět pronikli do španělské Ceuty.
Počty nelegálních migrantů do EU klesly o 40 procent. Problémy má Španělsko

O podrobnostech tohoto plánu by však oba premiéři měli jednat až v říjnu v Brně, a to za účasti ministrů obrany a zástupců generálních štábů. Do budoucna by se pak vzájemná spolupráce mohla rozšířit i na další zástupce visegrádské skupiny, tedy Polsko a Maďarsko.

Tradice schůzek české a slovenské vlády byla zahájena v roce 2012, letos se tak společné zasedání konalo již pošesté. K dosud poslední schůzce došlo loni v září v Lednici na Břeclavsku, kde tehdejší premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico ocenili zejména vztahy mezi oběma zeměmi. 

Maďarský premiér Viktor Orbán
Orbán kritizuje Merkelovou: Chce nám sem pustit migranty, budeme se bránit