„Zjistili jsme, že malé množství vody podle všeho uniklo z nádrže, ačkoli jsme nezaznamenali žádný pokles hladiny v rezervoáru," citoval portál z dnešního prohlášení Tepco.

Po rozsáhlém úniku radioaktivní vody v noci na sobotu začali technici z bezpečnostních důvodů přečerpávat zbývající kapalinu do dalších nádrží, tato práce by měla být hotova do úterý.

Elektrárna se potýká se sérií průsaků poté, co v pátek nakrátko vypadl jeden ze systémů chlazení jaderného paliva. Jde o druhý takový výpadek v posledních týdnech, což podle analytiků ukazuje na možnou nestabilitu zabezpečení komplexu.

I po odstavení elektrárny z provozu musí být jaderné palivo ochlazováno, neboť jinak hrozí jeho přehřátí a samovolné štěpení, které by mohlo skončit jeho roztavením.

V podzemních tancích, které jsou asi 800 metrů od pobřeží, je podle posledních statistik uskladněno na 276.000 tun vysoce radioaktivní vody. To je podle agentury Bloomberg dostatečné množství k naplnění 110 olympijských bazénů.

Jaderná elektrárna Fukušima byla poškozena při mohutném zemětřesení a následné vlně cunami 11. března 2011. Kvůli úniku radioaktivity byly z okolí elektrárny evakuovány desetitisíce lidí. Technici elektrárnu stabilizovali, ale plně odstranit následky katastrofy podle expertů potrvá ještě roky.