Gayové a lesbičky totiž budou moci od 1. května vzájemné soužití namísto registrace stvrdit plnoprávným sňatkem. Umožní jim to nový zákon, který z manželství činí pohlavně neutrální instituci.

V praxi se však změní málo: i nadále se budou těšit stejným právům jako heterosexuální manželské páry, budou smět adoptovat děti či dědit po svém partnerovi. Důležitý je však symbolický rozměr, jelikož zákon umožní obřad nazývat svatbou a následný svazek manželstvím.

Toto „slovíčkaření“ však ve Švédsku vyvolalo vášnivé debaty, největší političtí odpůrci se rekrutují z řad Křesťanských demokratů (KD), kteří zůstávají jako jediná ze sedmi parlamentních stran s takto konzervativním pojetím. Navzdory prohře v této pro ně citlivé otázce však z vládní koalice nevystoupili.

Jak se ke straně za tento ústupek postaví voliči, se uvidí až při volbách v září 2010. Situace bude napínavá pro celou koalici, protože bez KD by mohla středopravá koalice o vládní moc přijít.

Do voleb bude mít Švédsko ještě jednu novinku – partneři stejného pohlaví začnou být oddáváni na církevní půdě, a to v kostelech švédské luteránské církve. Švédští gayové a lesbické ženy se toho nejspíš dočkají na přelomu letošního a příštího roku. (čtk, zah)