Asi čtvrthodinová nahrávka konferenčního hovoru vyšetřovatelů obou policejních sil ze 17. ledna se objevila na severu YouTube. Na záznamu se hovoří o sledování Anonymous a dalších skupin, o datech plánovaných zatčení a o důkazech, které policie má.

Hnutí Anonymous také zveřejnilo e-mail FBI vyzývající kolegy z evropských policejních sborů k diskusi o boji s hackery. Mail byl adresován policistům v Británii, Irsku, Nizozemsku, Švédsku a Francii, ale na nahrávce mluví jen britští a američtí policisté.

Hledají viníky

Zatím není jasné, jak se hackeři k záznamu dostali. FBI potvrdila, že nahrávka „byla zamýšlena jen pro policisty a byla získána ilegálně“. „Probíhá trestní vyšetřování, které má zjistit viníky a pohnat je k odpovědnosti,“ uvádí prohlášení FBI.

Také britská policie potvrdila autenticitu nahrávky, na které jsou smazána jména některých hackerů, o nichž detektivové mluví. Britské prohlášení uvedlo, že „v této fázi nebylo zjištěno pro policii žádné operační riziko“.

„FBI by možná rád věděl, jak již nějakou dobu můžeme číst jeho interní komunikaci,“ uvedlo neformální hnutí Anonymous na Twitteru.

Expert bezpečnostní společnosti Sophos Graham Cluley se domnívá, že hackeři mohli naslouchat rozhovoru jen ilegálním proniknutím do mailu vyšetřovatelů. „Policisté budou určitě zděšeni, když si uvědomí, že právě lidé, které mají vyšetřovat, mohli sledovat jejich interní rozhovory,“ uvedl Cluley na svém blogu.