Do škol v Gaze se vrátily dnes desítky tisíc dětí. Ačkoli školy v Gaze obnovily provoz, dnes se v nich ještě neučilo. Studenti v nich strávili den vyprávěním a líčením svých zkušeností během bojů.

Izrael proti cílům spojeným s Hamasem v pásmu Gazy během osmidenních bojů provedl zhruba 1500 náletů, zatímco ozbrojenci zasypali Izrael raketami. Podle palestinského střediska pro lidská práva bylo zabito 156 Palestinců včetně 33 dětí a nezletilých mladších 18 let. Rakety z Gazy zabily šest Izraelců a desítky dalších zranily.

Příměří také přineslo lehké zmírnění blokády pásma Gazy. Izrael prostřednictvím Egypta oznámil Hamasu, že palestinští rybáři mohou plout na lov ryb do dvakrát větší vzdálenosti než doposud.

Po ukončení konfliktu se jak Hamas, tak Izrael označily za vítěze. Na stranu Hamasu se dnes přiklonil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který zatelefonoval předsedovi vlády Hamasu v pásmu Gazy Ismáílovi Haníjovi, aby mu poblahopřál k „vítězství nad Izraelem", napsala agentura AFP. Írán Izrael neuznává.

Pásmo Gazy během uplynulého týdne navštívila celá řada arabských představitelů, a to i v době, kdy toto území čelilo nejostřejším bojům s Izraelem za poslední čtyři roky. Jedno jméno mezi nimi ale citelně chybělo – předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Abbás Gazu nenavštívil od doby, kdy před pěti lety jeho politický rival, hnutí Hamas, zvítězilo ve volbách a pak silou převzalo kontrolu nad pásmem Gazy. A zatímco Hamas oslavuje to, co prezentuje jako vlastní vítězství, Abbásovi hrozí, že ztratí důvěryhodnost.

On i jeho umírněné hnutí Fatah, které vládne na západním břehu Jordánu, nyní čelí většímu tlaku, aby pokročil v riskantním diplomatickém kroku a vyzval OSN k povýšení statusu palestinských území. Tím ale popudí Izrael.

Oficiální představitelé, kteří přijeli jednat, včetně generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna či americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, zavítali do Ramalláhu k rozhovorům s Abbásem. Západ, který pohlíží na Hamas jako na teroristickou organizaci, považuje předsedu palestinské autonomie za partnera pro mírová jednání.

Ovšem mnozí Palestinci nyní podle AP poukazují na skutečnost, že toho mnoho nepředvedl. Rozhovory s Izraelem se dostaly do slepé uličky před dvěma lety kvůli otázce židovských osad na palestinských územích.

A během právě skončeného konfliktu mnozí Palestinci, kteří pravidelně vycházeli do ulic měst na západním břehu, aby Gazu podpořili, očekávali, že se Abbás vydá do Gazy a dá tak najevo, že je představitelem všeho palestinského lidu, ať už žije v pásmu Gazy nebo na západním břehu.