Cílem jeho cesty bylo podle agentury APA hlavně ukázat, že i přes útok, který si vyžádal život pěti Izraelců, je mezi Izraelem a Bulharskem všechno v pořádku a že tato událost povede hlavně k posílení spolupráce v oblasti bezpečnosti. Celkem při středečním útoku zemřelo sedm lidí: kromě Izraelců to byl bulharský řidič autobusu a sám atentátník.

Bulharsko loni navštívilo 135.000 izraelských turistů. Ještě před útokem se očekávalo, že letos jich do této balkánské země přijede 150.000, nicméně po útoku z Burgasu jich bude pravděpodobně méně.

Bulharské úřady ani šest dnů po atentátu neznají totožnost pachatele. Premiér Bojko Borisov dnes podle agentury DPA naznačil, že atentátník mohl do Bulharska přicestovat z některé ze zemí schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Žádný konkrétní stát ale nezmínil. Izrael odpovědnost za smrt pětice svých občanů přičítá Íránu a libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh.

Borisov, který dnes jednal s protiteroris­tickým expertem Bílého domu Johnem Brennanem, také prohlásil, že skupina spiklenců stojící za atentátem jednala velice důmyslně. Strůjce atentátu označil za „neobyčejně kvalifikované" a řekl, že jednali podle „přísných konspiračních pravidel".

„Vypůjčená auta, pohybovali se v různých městech tak, aby spolu nebyli viděni, žádnou jejich dvojici není možné najít na žádném místě na jakékoli bezpečnostní kameře," řekl bulharský premiér.

„Neexistovala naprosto žádná šance, že bychom takovému násilnému činu mohli zabránit," uvedl Borisov. „Mohli bychom to zjistit jen náhodou, nebo pokud by nás informovaly (bezpečnostní) služby, že se taková činnost v Bulharsku chystá."

Borisov nicméně nesdělil, kolik lidí se do přípravy atentátu zapojilo. Rovněž odmítl podpořit izraelské tvrzení, že za bombovým útokem stojí Írán s Hizballáhem. K tomuto izraelskému obvinění se nevyjádřil ani Brennan.

Bulharští bezpečnostní odborníci varují, že atentát jako ten v Burgasu se může opakovat. „Pro někoho, kdo si chce opatřit výbušniny, není problém je v Bulharsku sehnat," řekl dnes v televizi bTv expert na boj s terorismem Nikolaj Radulov.

Bulharská média nedále spekulují o pozadí atentátu a o možných verzích, jimiž se zabývají vyšetřovatelé. Dnes tamní sdělovací prostředky uvedly, že policie považuje za jednu z hlavních verzí možnost, že atentátník vůbec nevěděl, že má v zavazadle trhavinu. Prý mohlo jít jen o oběť terorismu, kterou skuteční pachatelé obelhali tvrzením, že převeze zásilku drog.

Oslovení experti podle portálu Novinite.com uvedli, že takovéto zneužívání lidí k sebevražedným útokům není pro teroristické skupiny typu Al-Káida ničím neobvyklým. Jiní odborníci na tuto problematiku dodávají, že teroristé si cíleně vybírají osoby s vážnými zdravotními problémy, s velkými dluhy nebo drogově závislé, kteří o skutečném záměru sice vědí, svým činem chtějí ale pomoci rodině.

ČTĚTE: Kvůli požáru byly evakuovány kempy v chorvatském letovisku Selce