Americký prezident Donald Trump se po schůzce s japonským premiérem nechal slyšet, že v souvislosti s uspořádáním summitu připadá v úvahu pět měst. Odmítl ale prozradit, která má na mysli.

Podle vysoce postaveného zdroje, který nechtěl být jmenován, je jednou z těchto možností Ženeva. Na seznamu by se údajně mělo nacházet i „nejméně jedno město nacházející se v jihovýchodní Asii“.

Mike Pompeo s viceprezidentem Mikem Pencem
Průlomová schůzka: Šéf CIA se v KLDR sešel s vůdcem Kim čong-unem

O Praze se jako o možném místě setkání spekuluje zejména proto, že od roku 2015 je velvyslancem KLDR v České republice strýc severokorejského vůdce Kim Pchjong-il. V souvislosti s uspořádáním summitu Bloomberg naopak vyloučil Peking, Pchjongjang, Soul či Pchanmundžom ležící na hranicích mezi oběma Korejemi.

Potenciální místa konání summituBangkok
Helsinky
Oslo
Praha
Singapur
Stockholm
Ulanbátar
Varšava
Ženeva

Podle zahraničních médií je možné, že severokorejský vůdce přicestuje na schůzku s americkým prezidentem vlakem. Tomu by napovídala i skutečnost, že právě tento způsob cestování má Kim Čong-un – stejně jako kdysi jeho dědeček Kim Ir-sen – v oblibě. V roce 1984 přijel Kim Ir-sen vlakem i na návštěvu tehdejšího Československa.

Jak již dříve připomněl americký deník Washington Post, severokorejský režim navíc v současnosti nemá k dispozici letadla schopná dlouhých nonstop letů. Státní severokorejská společnost Air Koryo totiž využívá obstarožní sovětská letadla, konkrétně Tupolevy Tu-134, Tu-154 a čtyřmotorové Iljušiny-62M. Vlastní sice i dva modernější Tupolevy Tu-204, ani ty se ale pro lety přes Tichý oceán příliš nehodí.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a americký prezident Donald Trump.
Kam vyrazí Donald Trump a Kim Čong-Un na "rande"? Praha má kurz 750:1