"Potvrzuji, že (Savčenková) napsala prohlášení o přijetí vývaru. Toto opatření znamená zahájení lékařského ukončování hladovky," prohlásil dnes advokát Mark Fejgin. "Její stav je vážný, v noci ji chtěli převézt na městskou kliniku číslo 20. To je důvod, proč souhlasila s přijetím vývaru," dodal právník. Jinou potravinu prý organismus její klientky nepřijme. Během hladovky její výživu zajišťovaly pouze tekutiny a glukóza.

Fejgin také zveřejnil naskenovaný dopis Savčenkové s dnešním datem, ve kterém vlastní rukou napsala, že na přání krajanů pije vývar, aby měla sílu bojovat. "Kvůli vám zůstanu naživu," napsala.

"Informace, která se objevila v některých médiích, že ukrajinská letkyně Naďa Savčenková přerušila hladovku, bohužel neodpovídá skutečnosti. Savčenková pokračuje v hladovce na protest proti svému nezákonnému zavlečení z Ukrajiny a neodůvodněnému věznění na území Ruska. Avšak souhlasila na jistou dobu obnovit příjem podpůrných látek v podobě vývaru," řekl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis agentuře Interfax.

Stalo se tak prý poté, co Savčenková opět v důsledku zhoršení svého zdravotního stavu zkolabovala. Ministerstvo současně opět požadovalo od Moskvy, aby povolila ukrajinským lékařům vyšetřit vězeňkyni.

Vývar neznamená konec hladovky

Ruská vězeňská správa podle serveru newsru.com uvedla, že požití vývaru ještě neznamená úplné přerušení hladovky. Stav vězeňkyně je ale "pod kontrolou lékařských specialistů" a "pokračuje v nezbytné podpůrné terapii". Ruský ministr spravedlnosti ujistil, že vazba Savčenkové "odpovídá všem existujícím standardům".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve středu oznámil, že zaslal svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi dopis s prosbou o okamžité osvobození Savčenkové. Putinův mluvčí dnes potvrdil, že Kreml dopis obdržel a že na něj odpoví.

Třiatřicetiletá Savčenková je v ruské vazbě od loňského června.

Měla navést palbu na novináře

Podle ruských vyšetřovatelů ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu v Donbasu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Následně podle Moskvy přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady.

Ukrajinská důstojnice všechna obvinění kategoricky popírá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté.
K jejímu okamžitému propuštění vyzvala i Česká republika. Ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že její zadržování považuje ČR za protiprávní a středeční rozhodnutí moskevského soudu nepustit ji na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (RE), jehož je delegátkou, vnímá jako politováníhodné a v rozporu se závazky Ruska vůči RE. Také česká diplomacie je přesvědčena, že Savčenková byla "zajata a unesena do Ruska".