Dnešní pochod v Hongkongu, který byl další z více než půl roku trvajících manifestací za demokratické reformy, byl podle tiskových agentur většinou pokojný. Mezi jeho účastníky ale byly skupiny radikálů, kteří rozbíjeli semafory či bankomaty a házeli na policisty dlažební kostky. I v předchozích měsících radikální demonstranti útočili na banky či obchody spojované s kontinentální Čínou.

K prvnímu většímu zásahu slzným plynem dnes policie sáhla asi v polovině předpokládané trasy pochodu, když lidé začali ničit pobočku banky HSBC. Šlo o reakci na skutečnost, že banka zmrazila účty, z nichž organizátoři protestů hradili pomoc demonstrujícím. Policie pak nařídila Občanské frontě za lidská práva, která pochod organizovala, aby akci zrušila.

Demonstrace v Hongkongu
V Hongkongu probíhají velké silvestrovské protesty. V akci jsou tisíce policistů

Hodinu nato policisté začali vyklízet ulice. Fronta však vydala prohlášení, v němž se hovoří o "krutém rozhodnutí" nechat zrušit "první letošní povolené shromáždění kvůli absurdní zámince". "Hongkongská vláda dává najevo neochotu naslouchat tomu, co říká dav, a upírá občanům právo na shromažďování," stojí v prohlášení.

Policisté dnes na řadu míst dopravili vodní děla a obrněné vozy, aby donutili lidi odejít z ulic. Nepodařilo se jim to ale podle agentury Kjódó ani s pomocí slzného plynu. I o silvestrovské noci se střetli v Hongkongu radikálové s policisty, kteří použili slzný plyn i pepřový sprej.

Je těžké vytrvat

Hongkong má za sebou více než šest měsíců protivládních protestů, jež začaly původně kvůli návrhu zákona, který měl umožnit vydávání lidí podezřelých z kriminální činnosti do pevninské Číny. Postupně se jejich požadavky rozšířily na pět bodů, z nichž jeden - stažení návrhu zákona o vydávání podezřelých do Číny, byl už splněn.

Demonstranti mimo jiné požadují amnestii pro zadržené protestující, nezávislé vyšetření brutálních policejních zásahů proti demonstrantům a demokratické volby. Chtějí také, aby úřady neoznačovaly manifestace jako "nepokoje".

Policie v nákupním středisku v Hongkongu
Demonstranti se v Hongkongu střetli s policií. Zatčeno bylo několik lidí

Účastníci manifestací se rovněž snaží přimět vedení Hongkongu, aby řešilo sociální problémy, jako je například nedostatek pracovních příležitostí. To zajímá především mladé lidi a studenty.

Demonstrace v Hongkongu, které se odrážejí i na poklesu cestovního ruchu či maloobochodních tržeb, schvaluje podle průzkumu zadaného agenturou Reuters 59 procent občanů této bývalé britské kolonie. Tu předal Londýn pod správu Pekingu v roce 1997 s podmínkou, že čínská vláda bude Hongkong 50 let spravovat podle principu "jedna země, dva systémy". Podle demonstrantů se ale Peking snaží dění v oblasti stále více kontrolovat.