Bouře Bahamy opustila a nyní se nachází u amerického pobřeží. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy. Více než 210 tisíc domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny.

Následky řádění hurikánu Dorian na Bahamách
Hurikán Dorian si vyžádal nejméně 20 mrtvých. Počty podle úřadů porostou

Déšť a vichry, které podle předpovědi v poryvech dosahují rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, podle agentury AP nyní bičují jižní části Severní Karolíny. V nízko položených částech historického města Charleston v Jižní Karolíně stoupla voda o 30 centimetrů i více, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že úřady v obou státech nařídily evakuaci asi 900 tisíc lidí, ale zatím není jasné, kolik lidí tak opravdu učinilo.

Úmrtí jsou hlášena i v USA

 V USA zatím byly ohlášeny čtyři úmrtí spjaté s bouří, z toho tři lidé zemřeli na Floridě během příprav na příchod bouře či během evakuace. V Severní Karolíně se pětaosmdesátiletý muž zabil pádem z žebříku, když se snažil zabarikádovat svůj dům.

V Severní a Jižní Karolíně se kvůli bouři ocitlo bez dodávek elektrické energie přes 330 tisíc domácností a podniků. Úřady v těchto státech nařídily evakuaci více než 900 tisíc lidí, uzavřely školy, uvedly do pohotovosti pobřežní stráž a zřídily provizorní přístřešky.

Dopady větru a deště ale na východním pobřeží Spojených států nebudou tak vážné, jak se původně očekávalo, ačkoli některé oblasti zasáhly rozsáhlé záplavy. V Jižní a Severní Karolíně bylo také zaznamenáno několik tornád.

V jihokarolínském Charlestonu prudký vítr vyvrátil na 150 stromů, ve městě je kvůli vysoké vodě a popadaným sloupům veřejného osvětlení neprůjezdných více než 100 ulic. Voda v některých částech historického centra vystoupala až do výšky 30 centimetrů.

Letecký snímek na město Abaco Island na Bahamách poničené hurikánem Dorian.
Dorian si na Bahamách vyžádal sedm mrtvých. Na ostrovech nefungují telefony

Nyní se hurikán nachází několik desítek kilometrů od severokarolínského souostroví Outer Banks a provází ho vítr o rychlosti 145 kilometrů v hodině. Živel se podle NHC pohybuje směrem na severovýchod dál nad Atlantik rychlostí 22 kilometrů v hodině. V sobotu ráno by podle meteorologů mohl přinést silný vichr na ostrovy Nantucket a Martha's Vineyard, které patří k americkému státu Massachusetts, a pak udeřit na pevninu v kanadské provincii Nové Skotsko.

Pobřeží amerického státu Georgia, které Dorian zasáhl ve středu, začíná podle agentury AP ožívat, dodávka elektřiny je téměř všude obnovena.