S nejsilnějším náporem živlů se potýkají obyvatelé Severní Karolíny. Podle státního oddělení veřejné bezpečnosti je zhruba 380 tisíc domů odříznuto od elektrického proudu. Očekává se však, že během dnešního dne přijdou o přístup k elektřině miliony domácností.

Lidé se připravují na hurikán Florence
Američané se připravují na pohromu. Hurikán Florence je za dveřmi

V Severní Karolíně bylo dosud nasazeno asi 9700 vojáků a civilistů Národní gardy spolu s obojživelnými transportéry, helikoptérami a čluny. Armádní inženýrský sbor se chystá pracovat na obnově dodávek energie, stavbě dočasných přístřešků a odstraňování škod. Guvernér státu hodlá o pomoc požádat amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Může zabíjet

Úřady v pátek ráno varovaly, že ničivá bouře může zabíjet, největší nebezpečí představují právě rozsáhlé záplavy. Mluvčí Federální agentury pro zvládání krize (FEMA) uvedla, že následky hurikánu Florence budou horší než po hurikánu Floyd v roce 1999.

„V první polovině září 1999 jsme měli hurikány Dennis a Floyd, které vyprodukovali asi stejné množství srážek, které očekáváme s Florence. Jediným rozdílem je, že tehdy to bylo během 14 dnů a my se díváme na stejné množství dešťových srážek během tří dnů,“ řekla.

V některých oblastech napršelo během několika hodin více než 25 centimetrů a podle Národní meteorologické služby v Severní Karolíně způsobily přívalové deště vzestup hladin řek. Pod vodou jsou například rozsáhlé oblasti města New Bern.

Místní obyvatelé na sociálních sítích zveřejnili dramatické záběry stoupající vodní hladiny. Obyvatelé města zůstávají uvěznění v horních patrech domů, kam se voda zatím nedostala. „V současné době čeká na záchranu okolo 150 obyvatel,“ uvedlo na twitterovém účtu zastupitelstvo města.

To nejhorší přitom východ Spojených států teprve čeká. Střed hurikánu doputuje k oblasti Severní Karolíny během pátečního dne. Meteorologové předpokládají, že v některých oblastech by mohl napršet až 1 metr srážek. „Záplavy z přívalových dešťů by mohly být katastrofické,“ varuje Národní centrum pro hurikány.

„Bude to zkouška výdrže, spolupráce, zdravého rozumu a trpělivosti,“ uvedl severokarolínský guvernér Roy Cooper. „První vlna dorazila, ale máme před sebou ještě několik dalších dní.“ Zpravodaj Národní meteorologické služby Brandon Locklear varoval, že během tří dnů čeká oblast stejné množství srážek, které běžně naprší za osm měsíců.

Pohybuje se pomalu

Bouře o síle hurikánu bude podle odhadů bičovat pobřežní oblasti déle než 18 hodin, nejméně dvojnásobek pak budou paanovat podmínky odpovídající tropické bouři. Řádění živlů přinese s největší pravděpodobností značné škody na majetu, vyvrácené stromy a rozsáhlé výpadky elektřiny.

Bez té se již nyní musí obejít nejméně sto tisíc domácností. Více než jeden milion obyvatel Severní Karolíny, Jižní Karolíny a Virginie bylo v minulých dnech evakuováno a další tisíce vyhledaly během noci ze čtvrtka na pátek útočiště v nouzových přístřešcích bezpečnostních sil.

Američané jsou připravení

Desky z překližky, dřevěné panely všeho druhu, pytle, písek, ale také balená voda, trvanlivé potraviny nebo příruční svítilny. To bylo v minulých dnech zejména v oblastech Severní a Jižní Karolíny, Virginie a Georgie na východním pobřeží Spojených států nedostatkovým zbožím.

Statisíce obyvatel zabezpečily své domy před nárazy větru, postavily ochranné protipovodňové hráze a pobřeží, které bude čelit nejsilnějšímu náporu živlů, urychleně opustily. Miliony amerických občanů však stále zůstávají v ohrožených oblastech a rozmarům přírody hodlají vzdorovat ve svých domovech. 

„Nikdy jsem nepatřil mezi ty, kteří před bouřemi utíkají. Ale tahle můj pohled změnila,“ řekl deníku Express obyvatel Hampsteadu v Severní Karolíně Will Epperson. Šestasedmdesátiletá Linda Smithová z Wilmingtonu se sice rozhodla zůstat, z hurikánu má ale obavy. „Bojíme se přívalových dešťů, chodíme se dívat k řece jaká je situace. Mám strach co se bude dít, modlete se za nás,“ požádala prostřednictvím novinářů.

Hurikán Florence
Bude to jako Tysonův úder. Kvůli hurikánu se evakuovaly už statisíce Američanů