Isaac se po vstupu nad pevninu zmírnil na tropickou bouři a bude dál slábnout, jak bude postupovat na sever dál do vnitrozemí. Přesto ho ale podle NHC stále provázejí vichry o rychlosti 110 kilometrů v hodině.

Hurikán výrazně zasáhl do amerického ropného průmyslu a vláda sleduje, jaké dopady bude mít řádění živlu na ceny ropy a na světovou ekonomiku. Mluvčí Bílého domu Jay Carney nevyloučil, že by Washington mohl uvolnit na trh část ropy ze strategických zásob USA. „Na stole jsou všechny možnosti," uvedl. Zdůraznil však, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo.

Oblast zasaženou hurikánem kromě silného větru a lijáků trápí výpadky dodávek elektrické energie. V současné době je podle agentury AP ve státě Louisiana bez proudu kolem 600.000 lidí, z toho valná část v New Orleansu.

V některých částech pobřeží stoupla hladina vody až o tři metry a hrozí záplavy. Úřady vyzvaly desetitisíce obyvatel k evakuaci. Záchranáři projížděli na lodích a v nákladních autech po řídce osídlených oblastech na pobřeží Louisiany a vysvobozovali ze zatopených oblastí ty z místních obyvatel, kteří včas neodešli do bezpečí a zůstali zde uvězněni.

Podle úřadů vody vzedmuté hurikánem překonaly 29 kilometrů dlouhou hráz v řídce obydlené části Plaquemines Parish. Asi dvě desítky lidí uvízly v domech, přestože již dříve byla nařízena evakuace. Ta se týkala asi 2000 obyvatel, ale před příchodem Isaaka jich uposlechla výzvu sotva polovina.

Vedení Plaquemines Parish hlásí už první lidi na střechách a terasách domů, v nichž voda vystoupala někde až do výšky přes čtyři metry. Louisianské úřady podle guvernéra Bobbyho Jindala zvažují, že by na několika místech úmyslně prolomily protipovodňová zábrany, aby se voda mohla vrátit zpět do moře a nepoškozovala budovy.

Úřady v New Orleansu ale ujišťují, že systém zábran v hodnotě miliard dolarů ve městě funguje, jak má. „Není to nebezpečné. Bariéry drží, přesně jak jsme očekávali," uvedl starosta Landrieu.

Isaac přinesl lijáky na pobřeží jak Louisiany, tak Mississippi. Záplavy hrozí ve městech těchto států a také v Alabamě. Kromě přívalové vlny předcházející hurikánu je může způsobit také přívalový déšť, místy se očekává až 35 centimetrů srážek.

Střed hurikánu podle NHC New Orleans mine. Dnes v 17:00 SELČ se oko Isaaka nacházelo 75 kilometrů jihozápadně od města a živel směřoval rychlostí devět kilometrů za hodinu na severozápad. V dalších hodinách se podle meteorologů bude hurikán nad pevninou stáčet k severu a zároveň postupně slábnout.

Isaac je podstatně slabší než Katrina, která kromě toho, že přinesla smrt velkému počtu lidí, způsobila škody za miliardy dolarů, především záplavami po protržení hrází kolem města. Katrina tehdy udeřila na pevninu jako hurikán třetího stupně s vichry přes 200 kilometrů v hodině, voda přitom zaplavila 80 procent města.

„Neočekáváme úder, jako byla Katrina, ale nezapomeňme, že i při hurikánu prvního stupně se dějí věci, které vás mohou zabít," varoval obyvatele starosta New Orleansu Mitch Landrieu.

Ulice New Orleansu jsou podle AFP téměř liduprázdné a bičované silným deštěm, který předznamenává příchod hurikánu. Mnozí obyvatelé doma zabednili okna a udělali si zásoby potravin. Místní letiště bylo dnes uzavřeno a některé obce byly evakuovány.

„Oživuje to vzpomínky," říká 56letá Melody Barkumová, která do příchodu záchranářů strávila před sedmi lety několik dní na střeše zaplaveného domu. „Ale nemám strach. Když jsem přežila Katrinu, přežiji i tohle."

Na pomoc postiženým v Louisianě, ale také v některých ohrožených oblastech Floridy, Alabamy a Mississippi, je připraveno vyrazit 33.500 příslušníků národní gardy a asi 100 letadel a vrtulníků. Prezident Barack Obama zdůraznil, že situaci je nutné brát velmi vážně a nic nepodcenit.

Isaac už značně zasáhl do těžby ropy a zemního plynu v Mexickém zálivu, když všechny těžební společnosti přerušily provoz na svých zařízeních. Reuters s odvoláním na analytickou skupinu Eqecat uvádí, že hospodářské škody způsobené odstávkou námořních těžebních plošin dosáhnou zhruba jedné miliardy dolarů (20 miliard korun). Ještě o půl miliardy dolarů vyšší ztráty způsobí Isaac závodům na zpracování ropy na americkém pobřeží.

Reuters však připomíná, že tyto škody jsou významně menší než při úderu Katriny. Isaac se tak zřejmě nedostane mezi deset hurikánů, které nejvýrazněji poškodily americký ropný sektor.

Nad Atlantikem se mezitím zformovala nová tropická bouře pojmenovaná Kirk. Podle meteorologů ale pro pevninu v současné době neznamená hrozbu.