Mladí řidiči v noci na 1. února 2016 na třídě Kurfürstendamm v centru Berlína závodili se svými vozy. Během šílené jízdy projeli v rychlosti až 170 kilometrů za hodinu několik křižovatek na červenou. Na jedné z nich způsobili havárii, při níž na místě zemřel 69letý řidič jiného vozu, který vjel do křižovatky na zelenou.

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič před soudem v Haagu
Karadžič dostal doživotí. Haagský tribunál mu zpřísnil trest

V únoru 2017 nad mladými muži zemský soud v Berlíně vynesl trest doživotního vězení, když klasifikoval jejich skutek jako vraždu. Německý nejvyšší soud ale loni v březnu tresty zrušil. Rozsudek podle něj nebyl dostatečně zdůvodněný, a proto nařídil nový proces. Soudce ale nakonec i v něm došel ke stejnému závěru.

Nejvyšší soud

Podobně jako v prvním rozsudku z loňského roku zemský soud v Berlíně považuje v tom dnešním za prokázané, že mladíci jednali s vědomím toho, že můžou způsobit smrt třetí osoby. „To, co se stalo, nemělo s nedbalostí nic společného,“ uvedl soudce. „Obžalovaní si z nicotných pohnutek zahrávali z životem jiných lidí,“ dodal. Muže označil za sebestředné a bezohledné.

Stejně jako prvním rozsudkem se bude muset i tím dnešním zabývat nejvyšší soud. Jeden z obhájců totiž okamžitě po skončení procesu oznámil, že i tentokrát se rozhodl požádat o revizi rozsudku.

Gesto, které Brenton Tarrant ukázal před soudem
Útočník z Nového Zélandu se chce hájit sám. Hrozí mu doživotí