Rusko rovněž plavbu Kerčským průlivem zablokovalo tankerem. Lodě se snaží dostat zablokovaným Kerčským průlivem do Azovského moře. V oblasti jich uvázly desítky, píše AP. 

Ilustrační foto
Ruští žoldnéři se ze Sýrie a Ukrajiny přesouvají do Afriky. Budou i v Libyi

Podle Ruska byla doprava v oblasti pozastavena z „bezpečnostních důvodů“. Ukrajina poslala do oblasti námořní posily, tvrdí činitel ruské tajné služby FSB, jehož citovala ruská agentura RIA Novosti. Ruská tajná služba FSB také potvrdila, že ukrajinské lodě zabavila, stejně jako to, že při incidentu byly použity zbraně. 

Ukrajinské námořnictvo uvedlo, že lodě pluly do přístavu Mariupol v Azovském moři. Právě tehdy měla loď ruské pohraniční stráže Don poškodit motor, vnější plášť a zábradlí ukrajinského remorkéru. Podle ukrajinského námořnictva ale "lodě navzdory ruskému odporu" pokračovaly nadále v cestě. 

Nelegální vstup

Rusko tvrdí, že ukrajinské lodě vstoupily "do dočasně uzavřené oblasti ruských teritoriálních vod nelegálně“. Tím prý Ukrajinci porušili konvenci OSN o mořském právu, „nebezpečně manévrovali“ a „nepodřizovali se zákonným požadavkům ruských úřadů“.

Hovoří rovněž o tom, že ukrajinské lodě provádějí „provokativní akce, jejichž cíl je jasný – vytvořit konfliktní situaci v tomto regionu“.

Vzpomínkové slavnosti na náměstí Nezávislosti v minulých letech.
Majdan po pěti letech. Válka nekončí, ale k EU má Kyjev blíž

Ukrajina však uvedla, že Rusy o svých lodích vždy předem informuje. Naopak obviňuje Moskvu, že omezuje svobodu plavby v Kerčském průlivu, který spojuje Azovské a Černé moře. Jde o oblast zvýšeného napětí mezi zeměmi.

„Plavidla Ruské pohraniční stráže provádějí otevřené agresivní akce proti ukrajinským námořním lodím," píše se v prohlášení ukrajinského námořnictva.

Kyjev se také obrátil na Radu bezpečnosti OSN, aby se "ruskou provokací" zabývala. Evropská unie a NATO učinily prohlášení, ve kterém žádaly "uvolnění napětí" a vyzvaly Moskvu, aby obnovila volnost plavby skrze Kerčskou úžinu.

Situace se zhoršuje

Smlouva z roku 2003 označuje Kerčskou úžinu a Azovské moře jako sdílené teritoriální vody, ale Rusko od roku 2015 prosazuje větší kontrolu nad oblastí.

Naposledy došlo k incidentu poté, co ukrajinské námořnictvo v září obvinilo ruskou pohraniční stráž z „provokačních činů“ proti jeho lodím. Ukrajinský přístav Mariupol leží nedaleko východní Ukrajiny, kterou kontrolují ruští separatisté. V konfliktu mezi zdejšími separatisty a ústřední vládou v Kyjevě od roku 2014 zemřelo nejméně 10 tisíc lidí.

Počet ukrajinských námořních lodí a pohraniční hlídek v Azovském moři v poslední době stále stoupá. Kyjev tvrdí, že za to může Rusko, které letos posílilo kontroly v oblasti a provádí zdlouhavé prověřování obchodních lodí.

Dmitrij Medveděv
Rusko uvalilo na Ukrajinu nové sankce. Postihnou syna Porošenka i Tymošenkovou