Indie vyslala robotickou sondu na 780 milionů kilometrů dlouhou pouť loni na začátku prosince a na dnešek stanovila její přílet k sousední planetě. Poté, co družice ukončila svou cestu na předem určeném místě oběžné dráhy Marsu, oznámil to světu indický premiér Naréndra Módí. „Indie dokázala dosáhnout Marsu. Gratuluji vám všem v celé zemi. Dnes se píše historie," řekl Módí podle agentury AFP.

Jeho země se po USA, Rusku a Evropě reprezentované vesmírnou agenturou ESA stala teprve čtvrtou kosmickou velmocí, která k Marsu dorazila. Mise byla pro Dillí prestižní hlavně kvůli vesmírnému soutěžení s Čínou, jejíž pokus vyslat kosmickou loď Jing-chuo 1 k rudé planetě ztroskotal v roce 2011 na technických problémech.

Experti oceňují misi zvláště kvůli jejím nákladům, které jsou ve srovnání s předešlými projekty nesrovnatelně levnější, když vyšly na 74 milionů dolarů (1,59 miliardy korun). Indie i přes vynaložení poměrně malých prostředků splnila další z cílů, kterým bylo ukázat světu technologické možnosti země.

Sonda má nyní nejméně šest měsíců pomocí svých pěti přístrojů studovat atmosféru Marsu, jakož i jeho topografii a nerostné složení. Především má hledat důkazy o výskytu metanu, jehož přítomnost může naznačovat, že na nejbližším sousedovi planety Země jsou vhodné podmínky pro život.