Odsouzení byli zastřeleni a jejich těla sanitky podle přání příbuzných nebo zástupců velvyslanectví odvezly k pohřbu nebo ke kremaci, informovala agentura AP. Prezident Joko Widodo loni v prosinci odmítl žádosti odsouzených o milost, a cizincům nepomohla ani intervence vlád z jejich domovských zemí.

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders v prohlášení vydaném v sobotu večer uvedl, že na protest proti popravě občana Nizozemska dočasně z Indonésie stáhl velvyslance a předvolal si indonéského velvyslance v Haagu. Poprava je podle něj „krutým a nehumánním trestem, který nepřijatelně popírá lidskou důstojnost".

Podle mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International znamenají popravy podstatné zhoršení situace v zemi.

S novým prezidentem se politika nezmění

Jde o první popravy, které se konaly od listopadového nástupu Joka Widoda do funkce prezidenta. Jeho zvolení přitom vyvolalo naděje, že v této záležitosti dojde k zmírnění režimu. V prosinci ale indonéský prezident prohlásil, že v otázce drog bude země neústupná.

Indonéský ministr spravedlnosti Muhammad Prasetyo varoval, že pro obchodníky s drogami není žádné omluvy, a doufá, že popravy budou mít „odstrašující efekt". Odvolal se přitom na údaje státní protidrogové agentury, podle níž omamné látky každý den v Indonésii připraví o život 40 až 50 lidí.

Indonésie, země se čtvrt miliardou obyvatel, má mimořádně tvrdé protidrogové zákony a popravy pašeráků drog nejsou ničím výjimečným, připomíná agentura AP. Na výkon trestu smrti v současnosti čeká 138 lidí, většina z nich byla odsouzena právě za drogové delikty. Asi třetina jsou cizinci.

Druhá série poprav se bude konat během tohoto roku a opět při ní půjde o pašeráky drog, uvedl také indonéský ministr spravedlnosti.