Podstata kuriózní sporu se točila okolo otázky, zdali zvířata mohou být nejen vlastněna, ale také sama něco vlastnit. Všechny dosavadní soudy čtyřnožcům odmítly taková práva přiznat. Spor se však vlekl více než dva roky.

Slater strávil v roce 2011 v indonéské džungli několik dní a cíleně se slavnému makakovi věnoval. Je proto přesvědčen, že bez jeho přičinění by fotografie zaznamenaná na jeho fotoaparát vůbec nevznikla.

Rohingové vyhánění z Barmy
Mučí je, vraždí, znásilňují. Z Barmy uteklo 370 tisíc Rohingů. OSN je ve střehu

Podle organizace PETA, největšího obránce práv zvířat na světě, však bylo fotografovo v rozporu s jejím mottem, podle kterého lidé nemají žádné právo zvířata jíst, nosit jejich kožešiny ani je jakkoli vykořisťovat. PETA nepovažuje uzavření případu za svou prohru. „Díky tomu, co jsme o makakovi Narutovi a jeho komunitě dozvěděli, musíme přiznat příslušná základní práva nejen těmto zvířatům, ale i dalším globálním obyvatelům a příslušníkům jejich národů, kteří chtějí žít své životy s rodinami.“

Slater, pro něhož představoval vleklý spor značnou finanční zátěž, souhlasil s tím, že 25 procent všech budoucích výdělků z prodeje opičí selfie věnuje fondu na ochranu místa výskytu kriticky ohrožených makaků chocholatých. Jejich stavy na ostrově Celebes (Sulawesi) prořídly zejména kvůli ilegálnímu lovu, kácení tropických lesů a těžbě zlata pomocí rtuti.

Kloklani, australský národní symbol i aktuální problém
Jezte klokany, jsou zdraví. Australané to ale odmítají