Zmiňované maso dostali tři podnikatelé na východním Slovensku, uvedla Slovenská veterinární správa, která však neposkytla bližší informace o těchto dodávkách. 

Kráva. Ilustrační snímek
V Polsku posílají na jatka nemocné krávy. Část jejich masa může být i v Česku

V reakci na zveřejnění informací o výskytu masa z nemocných krav slovenské úřady nařídily cílené kontroly ve velkoobchodu, maloobchodu i u jiných odběratelů chlazeného a mraženého masa. Polské úřady již dříve oznámily, že jatka, na nichž se nemocný dobytek porážel, byla uzavřena. 

Podle českého ministerstva zemědělství putovalo maso z polských jatek na trhy šesti členských zemí Evropské unie. Celkem šlo o 2162 kilogramů masa, přičemž přibližně 200 kilogramů bylo určeno pro slovenský trh. Infikované hovězí však nebylo dodáno do Česka. 

"Potvrzuje se, že naše kroky byly opodstatněné. Dle mých informací posílá EK do Polska audit. Zítra očekávám podrobné informace a budu chtít vysvětlení. Není možné, aby se maso z nelegálních porážek dostalo do členských zemí, s oficiálními dokumenty a razítky," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že uzavření jedněch jatek není řešení a proto budou i nadále pokračovat zvýšené kontroly dovozového masa z Polska. 

Podle víkendové reportáže polské televize TVN24 prodávají někteří tamní chovatelé majitelům jatek nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zraví. Jatka mají o maso zájem, neboť výkupní cena je výrazně nižší než u zdravého dobytka a z jeho prodeje obchodníkům mají vyšší zisk. Nezákonnou praktiku natočil skrytou kamerou jeden z investigativních reportérů stanice. 

Krajně pravicoví aktivisté před památníkem v Osvětimi. V popředí lídr Piotr Rybak
Polskou připomínku holokaustu kazily pochody nacionalistů