Mluvčí iráckých protiteroristických sil oznámil, že se vojsko pokusí dobýt zpět také město Mosul, jež v červnu obsadili islamisté.

Pešmergové, vojáci a také americká letadla vybojovala pozice v blízkosti přehrady už v neděli. Členové islamistické organizace Islámský stát (IS) přehradu získali 7. srpna a stali se tak hrozbou pro dodávky elektřiny na rozsáhlé území. Panovaly obavy, že by mohla být strategicky významná přehrada v bojích poškozena, což by ohrozilo zaplavením mnohá města ležící po proudu řeky Tigris. IS ani po dnešním oznámení televize ztrátu přehrady nepřiznala a trvá na tom, že má objekt stále pod kontrolou. Televizní ohlášení skupina označila za součást propagandistic­ké vály.

Podle agentury AP se v přehradě stále bojuje. Armádní mluvčí jí řekl, že pešmergové a vojáci jsou v komplexu a o jižní část ještě bojují. Nad přehradou už prý ale vlaje irácká vlajka. Zástupce pešmergů sdělil AP, že kurdští milicionáři z přehrady odpoledne odešli, protože v celém prostoru jsou nastraženy nálože.

Armádní mluvčí prohlásil, že taktika rychlého protiútoku se osvědčila a že bude používaná i nadále. „Naší další zastávkou bude Mosul," citovala ho agentura Reuters.

Spolupráce s Brity

Dlouholetý šéf irácké diplomacie Hošjar Zibarí řekl, že se kurdští představitelé zapojí do vyjednávání o nové vládě. Reuters soudí, že je to možná první známka lepšících se vztahů mezi Kurdy a centrální vládou v Bagdádu. Kudové, k nimž se řadí také Zibarí, od července bojkotují práci v ústředních orgánech. Protestovali tím proti politice Núrího Málikího, jemuž připsali novou iráckou krizi. Málikí usiloval po dubnových volbách o třetí mandát předsedy vlády, ale pod tlakem podobné kritiky nakonec oznámil svou rezignaci. Sestavením vlády byl pověřen jeho stranický kolega Hajdar Abádí.

USA se rozhodly pomoci Iráku v boji proti IS a nasadily k tomuto účelu letectvo. Britský premiér David Cameron dnes zopakoval, že Londýn pozemní jednotky do Iráku nepošle, ale slíbil, že se Británie dále zapojí do boje proti „zrůdné" skupině IS. Británie podle něj bude spolupracovat s Kurdy a iráckou vládou a podpoří také USA.

Britský ministr obrany Michael Fallon upozornil, že vojenské zapojení Británie v Iráku může trvat „měsíce". Sdělil, že v Iráku působí bojová letadla britského letectva typu Tornado.

Stanice BBC soudí, že Británie pozvolna svou pomoc Iráku převedla z humanitární na pozorovací lety, z nichž se vbrzku může stát přímá bojová účast a Britové by se mohli zapojit do bombardování. K tomu by zřejmě byla použita britská letadla, která jsou na Kypru, a musela by s tím také souhlasit kyperská vláda. Fallon právě Brity sloužící na Kypru navštívil.