Nicméně rozpor mezi oběma tábory ohledně financování bojových operací v Iráku a Afghánistánu nadále přetrvává, píše internetový server BBC.

Bush se setkal se zástupci demokratů den poté, co podle očekávání vetoval zákon, který spojoval financování amerických válečných aktivit se začátkem stahování vojáků z Iráku. Sněmovna reprezentantů ve středu Bushovo veto nepřehlasovala.

"Včerejšek byl dnem, který poznamenaly rozpory," zhodnotil Bush. "Dnešek je dnem, kdy můžeme hledat společné východisko," dodal. Jeho slova potvrdila i šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratky Nancy Pelosiová.

Američtí politici stále častěji hovoří o bodech, které musejí splnit představitelé Iráku. Z jejich projevů se vytrácí stanovení harmonogramu pro stažení z této neklidné blízkovýchodní země, poznamenává BBC. Zatím není jasné, čeho všeho by se tyto požadavky měly týkat, ale zřejmě by zahrnovaly dohled nad tím, jak vláda v Bagdádu spolupracuje se Spojenými státy v určených oblastech a irácký program na odzbrojení milicí.

Dohody o financování vojenských operací v Iráku a Afghánistánu by američtí politici chtěli dosáhnout do konce května. Bushova vláda varovala, že prostředky na financování amerických vojsk v těchto dvou zemích brzy dojdou. Analytici tvrdí, že vystačí do poloviny července.

Vůdce demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů Steny Hoyer řekl, že doufá, že sněmovna bude o novém zákonu o financování války v Iráku a v Afghánistánu hlasovat během dvou týdnů. "Nenecháme naše jednotky jen tak bez prostředků, které potřebují," ujistil.