„Ano, žádáme o tuto pomoc, a to v co nejkratším termínu, abychom mohli zachránit naši infrastrukturu a Jemence, kteří jsou obleženi v mnoha městech," sdělil ministr Rijád Jasín na dotaz, zda si Jemen nepřeje, aby arabské státy vyslaly do jeho země i pozemní vojska.

Náměstek íránského ministra zahraničí Hosejn Amír Abdolláhján vyzval všechny strany bojující v Jemenu, aby zahájily dialog. Prohlásil také, že Teherán a Rijád by měly společně hledat řešení. „Írán a Saúdská Arábie mohou spolupracovat v řešení jemenské krize. Doporučujeme, aby se všechny strany zklidnily a začaly jednat," řekl. Na dotaz, zda má Írán nějaké cesty k otevření dialogu se Saúdskou Arábií, odpověděl: „Snažíme se, máme návrh."

Humanitární pomoc vs. vojenské dodávky

Podle íránské agentury IRNA se podařilo íránskému letadlu s nákladem 21 tun léků, lékařského vybavení a potravin přistát v Jemenu. Letadla Saúdské Arábie a jejích arabských spojenců do jemenského konfliktu vstoupila minulý týden a hned na počátku se zaměřila na dráhy letišť kontrolovaných šíity. Jaké letiště použil Írán k dodávce pomoci, není jasné. Írán nepopírá, že šíitům pomáhá, ale jde prý výhradně o humanitární pomoc, nikoli o vojenské dodávky. Sunnitská Saúdská Arábie je právě opačného názoru.

Mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) dnes oznámila, že saúdskoarabská letadla zabránila v přistání stroji s humanitární pomocí této organizace. MVČK požádal o „odstranění překážek pro dopravu životně důležité zdravotnické pomoci do Jemenu, která je nezbytná k ošetření lidí zraněných při útocích z minulých dní".

Šíité postupují Jemenem od loňského září, kdy obsadili metropoli. Nyní jsou už v blízkosti Adenu. Tam dnes dělostřelectvo ostřelovalo obytný dům a při útoku zahynulo deset vojáků loajálních prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu. Prezident do Adenu uprchl v únoru ze Saná, kde ho šíité drželi v domácím vězení. Nyní je v Saúdské Arábii, ale jeho lidé o důležitý přístav se šíity stále bojují.

Pokračující boje

Saúdskoarabský ministr zahraničí Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd dnes prohlásil, že koalice bude v ofenzivě pokračovat, dokud nebude Jemen stabilní. „My nevyvoláváme válku. Ale jestliže vy bušíte do válečných bubnů, jsme připraveni. Operace na obranu legitimity Jemenu bude pokračovat, dokud nedosáhne cíle a do Jemenu se nevrátí bezpečnost, stabilita a jednota," sdělil princ Fajsal.

Saná v noci na dnešek zažilo nejprudší bombardování od 26. března, kdy arabská koalice operace zahájila. Na jihu země se spojenecká letadla zaměřila na dva tábory jemenských revolučních gard, jež zůstávají věrné Hádího předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Obyvatelé Saná tvrdí, že celou noc městem otřásaly silné výbuchy. Letadla prý bombardovala posty revolučních gard v okolí města a také letiště.

Nálety byly v minulých dnech rozšířeny ze Saná na provincii Zamar v centru země, Hudajdu na západě a Táizz a Aden na jihu. V pondělí mluvčí koalice přiznal odpovědnost za útok na tábor s uprchlíky na severu Jemenu, kde zemřelo 40 lidí. Mluvčí řekl, že na letadla pálili protivníci z obydlené části a letci reagovali na tyto útoky.