Agentura AP napsala, že z vrtulníku na maketu se 16 modely amerických vojenských letadel slanilo íránské komando a maketu obklíčily rychlé čluny. Z blízkosti přístavu Bandar-Abbás pak Íránci stříleli ze sytému protivzdušné obrany na bezpilotní letadlo.

Repliku americké mateřské lodě dlouhou 200 metrů zachytil v blízkosti strategické ropné trasy tento týden družicový snímek.

Íránská maketa americké letadlové lodě.
Íránci manévrují s maketou americké letadlové lodě. Budou trénovat střelbu?

Jedna ze skutečných lodí této kategorie vplula nedávno do Indického oceánu, aby podle AP zřejmě nahradila USS Dwight Eisenhower, která byla na misi v Arabském moři.

Írán nesouhlasí s přítomností americké armády v Perském zálivu a každoročně tam pořádá vojenské manévry rozfázované do několika etap. Gardy nyní zahájily poslední část letošního cvičení, jíž se účastní kromě námořnictva i letectvo. Podle agentury Fars budou gardisté cvičit v Perském zálivu a v Hormuzském průlivu, jímž podle agentury Reuters prochází 30 procent ropné těžby. Revoluční gardy ve svém prohlášení uvedly, že vyzkouší střely, bezpilotní letadla a radary.