"Verze o zásahu letadla raketou není nevyloučená, ale není ani potvrzená," napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti a vyzval Spojené státy, Kanadu a Británii, aby předložily komisi pro vyšetření příčin katastrofy boeingu ukrajinských aerolinek UIA v Íránu důkazy. 

Trosky ukrajinského letounu, který se 8. ledna 2020 zřítil krátce po startu z teheránského letiště
Ukrajinské letadlo nad Teheránem sestřelil Írán, prohlásil Trudeau

"Naším cílem je zjistit nespornou pravdu. Považujeme to za povinnost celého mezinárodního společenství vůči pozůstalým a památce obětí. Hodnota lidského života stojí nad jakýmikoliv politickými motivy," zdůraznil prezident.

Pompeo v telefonátu se Zelenským nad havárií letadla ukrajinských aerolinií UIA vyjádřil soustrast. "Stojíme při Ukrajině a jsme připraveni poskytnout naši podporu a pomoc při probíhajícím vyšetřování," napsal ministr Pompeo na twitteru. Zelenskyj telefonát komentoval slovy, že byl dohodnut plán dalších vzájemných kontaktů včetně Pompeovy návštěvy v Kyjevě, která by se měla uskutečnit ještě v lednu.

List Ukrajinska pravda dnes oznámil, že Zelenskyj od diplomatických zástupců USA v Kyjevě obdržel o letecké katastrofě "důležité informace". Zabývat se jimi budou ukrajinští experti. Sám Zelenskyj pak novinářům řekl, že informace od Američanů při vyšetřování příčin katastrofy Ukrajincům pomohou.

Psychologická válka proti Íránu? 

O tom, že ukrajinský letoun, možná omylem, sestřelili Íránci, hovořil ve čtvrtek s odvoláním na informace tajných služeb kanadský premiér Justin Trudeau, jehož země v troskách letadla přišla o 63 občanů. O této možné příčině katastrofy boeingu se ještě dříve zmínila americká média a prezident Donald Trump neurčitě řekl, že pád letadla mohl způsobit něčí omyl. O variantě sestřelení ukrajinského letadla se zmínil také britský premiér Boris Johnson a šéf australské vlády Scott Morrison.

List The New York Times na svých internetových stránkách zveřejnil video, které údajně ukazuje, jak íránská raketa nedaleko teheránského letiště zasáhla ve vzduchu letadlo.

Zdroj: Youtube

Podle americké televize CBS jsou američtí představitelé přesvědčeni, že ukrajinský letoun sestřelil Írán, jen pár hodin po íránském raketovém útoku na americké síly v Iráku. Zpravodajské služby podle CBS zachytily signál o zapnutí radaru íránské protivzdušné obrany a družice odhalily odpálení dvou protiletadlových raket ze země krátce před zřícením letadla.

Mluvčí íránské vlády ale  popřel, že ukrajinský letoun zasáhla raketa. Teherán zprávu označil za psychologickou válku vůči Íránu a přizval americkou firmu Boeing k vyšetřování katastrofy. Íránci tvrdí, že pravost videa o zásahu letadla raketou nelze ověřit. 

"Jedna věc je jistá, toto letadlo raketa nezasáhla," prohlásil na dnešní tiskové konferenci v Teheránu šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh. "Viděli jsme jistá videa. Potvrzujeme, že letoun hořel asi 60 až 70 vteřin. Ale tvrdit, že byl něčím zasažen, by z vědeckého hlediska nebylo správné," dodal podle AFP.

Ábedzádeh zdůraznil, že "naprosto klíčové" pro vyšetřování jsou údaje z černých skříněk a že veškerá prohlášení poskytnutá před rozšifrováním údajů z těchto palubních záznamníků nepředstavují "odborný názor".

Záchranáři odnášejí tělo oběti nehody ukrajinského letounu, který se zřítil krátce po startu z teheránského letiště.
Pád ukrajinského letounu: experti budou na místě hledat úlomky rakety

Letecké neštěstí se stalo několik hodin poté, co íránská armáda vypálila rakety na dvě základny v Iráku, kde jsou rozmístěni i vojáci Spojených států. Byla to odveta za atentát na elitního íránského generála Kásema Solejmáního, který přišel o život před týdnem při raketovém útoku amerického dronu nedaleko bagdádského letiště.

Pokud by USA nebo Kanada předložily nezvratné důkazy o tom, že letadlo sestřelil Írán, i když neúmyslně, mohlo by to mít dramatický dopad na veřejné mínění v Íránu, upozornila agentura AP. Dodala, že po Solejmáního smrti se íránská veřejnost semkla kolem vedení země.

Ale případné zveřejnění důkazů o odpovědnosti Teheránu za smrt 176 lidí, hlavně Íránců a Kanaďanů s dvojím, tedy i íránským občanstvím, by mohlo rychle znovu otevřít trhliny. Veřejnost je dosud rozjitřená zákrokem vlády proti rozsáhlým protestům z konce loňského roku, vyvolaných zhoršující se ekonomickou situací. O život tehdy přišly stovky demonstrantů.

Údaje o letu se zachovaly 

Íránská televize podle agentury Reuters dnes uvedla, že černé skříňky ukrajinského letadla sice byly poškozeny, ale zaznamenané údaje o letu se zachovaly. Jejich rozluštění ale podle úřadů potrvá jeden až dva měsíce a celé vyšetřování katastrofy jeden až dva roky.

Ilustrační snímek
Na vládní čtvrť v Bagdádu dopadly rakety. Explodovaly nedaleko americké ambasády

Schopností analyzovat černé skříňky disponuje jen několik zemí světa, jako jsou Spojené státy, ale také Německo či Francie. Paříž již nabídla pomoc. "Namísto spekulací je nutné zjistit pravdu," zdůraznil ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian a vybídl íránské úřady k naprosté otevřenosti a k umožnění mezinárodního vyšetřování.

Veřejnost v zemi se semkla poté, co rakety odpálené z amerického dronu před týdnem zlikvidovaly významného generála Kásema Solejmáního. Ale případné zveřejnění důkazů o odpovědnosti Teheránu za smrt 176 lidí, hlavně Íránců, byť někdy s dvojím občanstvím, by mohlo rychle znovu otevřít trhliny. Veřejnost je dosud rozjitřená zákrokem vlády proti rozsáhlým protestům z konce loňského roku, vyvolaných zhoršující se ekonomickou situací. O život tehdy přišly stovky demonstrantů.